maandag 8 december 2014

Heilig Avondmaal – 4. dinsdag

Jezus nodigt vriendelijk

Sta eens een poosje stil bij de heerlijke en vriendelijke uitnodiging die Jezus Zelf liet uitgaan. Hij heeft jou niet nodig en Hij zou je ook zeker voorbij kunnen gaan en anderen uitnodigen. Maar nu zegt Hij het tegen jou persoonlijk: "Komt, want alle dingen zijn gereed!" En deze uitnodiging van Hem gaat gepaard met zoveel zoete (heerlijke) beweegredenen. Ja, Hij laat je zelfs in Zijn Naam bidden of je wilt komen! Sterker nog: Hij staat Zelf aan de deur en Hij klopt, wachtend, tot je Hem opendoet en Hij met je avondmaal houdt, en jij met Hem (Opb. 3:20). Dit beaamt de bruid uit het Hooglied ook: "Ik sliep, maar mijn hart waakte. De stem van mijn Liefste, Die klopte was: Doe Mij open Mijn zuster, Mijn vriendin, Mijn duive, Mijn volmaakte, want Mijn hoofd is vervuld met dauw, mijn haarlokken met nachtdruppen." (Hoogl. 5:2)
Als Hij je dan zo vriendelijk roept en nodigt tot Zijn gemeenschap, zul jij dan weglopen of blijven staan? Nee, laat je hart ontbranden in liefde tot die kring daar aan de tafel en laat je ziel vleugels aannemen om er heen te vliegen!


Jezus wordt er beleden

Het Heilig Avondmaal is ook een openbare belijdenis van Jezus' Naam. De feesthoudende gemeente komt dan in het openbaar uit ten overstaan van de gehele wereld en ze roept uit dat Jezus Christus de enige en volkomen Zaligmaker is; Hij is hun Hoofd en hun Heere. Ze gedenken Zijn lijden en dood als het enige offer voor de zonde. Ze verkondigen de dood van de Heere Jezus, als het enige fundament van vrede, troost en leven.
Het is de weg (of werkwijze) van God, om mensen te bekeren door de belijdenis van de Heere Jezus en zo Zijn kerk te vergaderen. Het is de eer, die de Vader aan Zijn Zoon heeft gegeven op Zijn lijden; en een ware gelovige heeft daarom liefde tot de Heere Jezus. Waar deze liefde is, is er ook begeerte om van deze Beminde te getuigen: "Zulk een is mijn Liefste, ja zulk een is mijn Vriend" (Hoogl. 5:16).
De Heere Jezus let er scherp op, wie zich voor Hem schaamt en wie er daarentegen lust heeft om Hem te belijden en zo met de gehele kerk tot eer en lof van Hem te zijn, Die beloofd heeft dat Hij ze wederom zal belijden voor Zijn Vader én voor de engelen, ja voor de gehele wereld.
Omdat in het houden van het Heilig Avondmaal ook de belijdenis van de Heere Jezus zit opgesloten, wie komt er dan niet in beweging om met deze belijdenisafleggende gemeenteleden samen uit te roepen dat Jezus Koning is?! Te meer, daar men dat in tijden van vervolging niet zou willen nalaten, al zou het je je leven kosten, nietwaar?


Je oefent er gemeenschap met Christus

Door het Heilige Avondmaal beoefen je ook de gemeenschap en verbondenheid met Christus. Daar gaat toch je verlangen naar uit? Dat is toch je lust en je leven? Als je dit moet missen, wordt je hart toch bedroefd? Daar wil de Heere je verzekeren dat je deel aan Hem hebt; Hij overtuigt je van Zijn liefde tot jou. Daar werkt de Heilige Geest meestal intenser en effectiever ('gevoeliger' noemt à Brakel dat). Hij laat je aan de ene kant zien de beloften voor degenen die daar erfgenaam van zijn; aan de andere kant toont Hij je ook de genadegaven die in je gelegd zijn en laat je zo de conclusie trekken: aan dit soort mensen belooft de Heere deze zaken; ik zie deze genadezaken terug in mijn hart; dus zijn deze beloften ook voor mij; de Heere is immers waarachtig, daarom zal Hij ze ook aan mij vervullen.

Gelovigen zien in de tekenen van het Avondmaal dan ook een zegel of trouwpenning, die hen verzekert dat ze waarlijk Christus' eigendom zijn; en dat Christus waarlijk de hunne is. Hier werkt de Heilige Geest onmiddellijk en getuigt met hun geest dat ze kinderen van God zijn. Hij drukt hen én het Woord, én het zegel, én het besluit zo krachtig op hun hart dat ze weten dat de Heere Jezus hen liefheeft. Daardoor wordt hun liefde opnieuw in beweging gebracht en brandend gemaakt. Zo beoefen je een nauwe gemeenschap met Christus. Lees het maar in 1 Kor. 10:16: "De drinkbeker der dankzegging, dien wij dankzeggende zegenen, is die niet een gemeenschap des bloeds van Christus? Het brood, dat wij breken, is dat niet een gemeenschap des lichaams van Christus?"
Hierdoor wordt je toch getrokken naar het Heilig Avondmaal, nietwaar?


Er worden genadegaven uitgedeeld

Het Heilig Avondmaal is niet alleen een verzegelende gemeenschap met Christus; je geniet er ook wel buitengewone en verrukkelijke genadegaven. Het kan zijn dat je als het ware net als de drie discipelen door de Heere Jezus wordt meegenomen op de heilige berg; dan mag je Christus in al Zijn heerlijkheid zien. Ook kan het zijn dat je wordt meegenomen naar het 'wijnhuis' (met het geestelijke wijnhuis wordt bedoeld de vrolijke en zielsverkwikkende volheid, die er in de gemeenschap van de Heere te vinden is) en Hij Zijn liefde als een banier over je uitspreidt. Hij en de Vader komen en maken woning in je. Hij laat je met vreugde water scheppen uit de fontein van het heil (Jes. 12:3); dat koren en die most (die overvloed) maakt zelfs de slapende jongelingen en jonge dochters sprekend (Zach. 9:17)! Hij kust, zo beschrijft de bruid uit het Hooglied het, met de kussen van Zijn mond. Hij verzadigt je daar met het goede van Zijn huis en met het heilige van Zijn paleis (Ps. 65:5) en Hij maakt dat je in Hem roemt met vrolijke lippen (Ps. 63:6). Wie dorst heeft, kome; en wie wil, neme van het water des levens om niet (Opb. 22:17).


Je beoefent er gemeenschap met de andere gelovigen

Bedenk daarbij wat een prachtig gezelschap hier bij elkaar is! Daar zitten Gods kinderen bij elkaar om voor het aangezicht van hun hemelse Vader en hun Beminde, de Heere Jezus, zich met elkaar te vermaken. Daar uiten ze hun liefde tot elkaar en scheiden ze zich af van de wereld. De liefde van de wereld moet het verliezen van de liefde die ze tot elkaar hebben. Die liefde strekt zich niet alleen uit tot degenen die ze goed kennen, maar tot alle gelovigen; ook hen die ze niet zo goed kennen!
Er is niet alleen de verbondenheid met degenen die daar aanzitten, maar zelfs met de engelen en met de zielen van de volmaakt rechtvaardigen in de hemel (de triomferende Kerk). Immers, degenen die aanzitten aan de tafel zijn gekomen tot "de berg Zion, de stad van de levende God; tot het hemels Jeruzalem en de vele duizenden der engelen; tot de algemene vergadering en de gemeente der eerstgeborenen, die in de hemelen opgeschreven zijn; en tot God, de Rechter over allen; en de geesten der volmaakt rechtvaardigen; en tot de Middelaar van het Nieuwe Testament, Jezus; en tot het bloed der besprenging" (Hebr. 12 : 22-24).
Is de wereld hun vijand? Haat, veracht, vervolgt en verdrukt die hen? Geen nood! Zij kunnen de liefde van die wereld wel missen; ze hebben immers beter gezelschap? Ze verkwikken zich in alle rust in de liefde tot elkaar. Dit is die eenheid die wordt betuigt (gesymboliseerd) in het Heilig Avondmaal, door het eten van hetzelfde brood en het drinken uit dezelfde beker. "Eén brood is het, zo zijn wij velen één lichaam; dewijl wij allen aan één brood deel hebben" (1 Kor. 10:17). Gods kinderen houden hier eigenlijk de voorbruiloft van het Lam!



Je ontvangt er kracht tot heiligmaking

Tenslotte valt nog te noemen als opwekking om tot de tafel te komen, dat we door het Heilig Avondmaal sterker worden in heiligmaking, om de zonde te doden en welbehagelijk te leven voor de HEERE. Hier is geestelijk gezien versterkende spijs en drank. Hier wordt het geloof versterkt. Hier wordt de liefde verlevendigd, 'gaande gemaakt' en meer bevestigd. Hier vindt de vereniging met de Heere Jezus plaats. Hier leeft je ziel op. Er vindt voor het eerst of opnieuw een gewillige verbintenis plaats om de HEERE te dienen en een verplichting tot kinderlijke gehoorzaamheid. Hier kun je geestelijk spreken van 'verliefdheid op' of 'hunker naar' de voortdurende gemeenschap met God; een gemeenschap die nu nog zo vaak door de zonde wordt verhinderd, maar door de oefening van de godzaligheid juist wordt 'verwakkerd' (wakkergeschud of aangewakkerd). Daarom, zo omschrijft à Brakel, "wordt je ziel al stilletjes blinkend zoals Mozes' aangezicht" (het gaat de glans van Christus weerkaatsen). Je bent als de bruid van Christus, die – zoals dat in Hooglied staat – duivenogen heeft, om haar Beminde in het oog te houden en tegelijk van alle begeerlijkheden in dit aardse leven af te zien. Je krijgt lust om deze Beminde blij te maken; daarom wil je je ook zo graag voegen naar Zijn wil.
Om beweging in je vastgeroeste ziel te krijgen – hoe traag je ook bent en hoeveel moeilijkheden je ook ziet en tegenwerpingen je ook kunt maken – moet je 'gaande gemaakt worden' door het verlangen naar het Heilig Avondmaal. En zeg dan maar met Mozes: "Ik zal mij daarheen wenden en bezien dat grote gezicht" (Ex. 3:3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten