woensdag 27 januari 2021

Weer nieuwe regels?


Ook het eerste verbond had regels voor de aanbidding van God. En er hoorde een heiligdom op aarde bij.
Hebreeën 9 : 1

Met het opslaan van het volgende hoofdstuk dacht ik dieper in de materie te komen, maar vers 1 lijkt een stap terug in de tijd: regels? Toch weer wetten en voorschriften bij het nieuwe verbond?

Nou, pak de Kanttekeningen erbij en lees met me mee. Laten we eerst nog even de SV citeren: “Zo had dan wel ook het eerste verbond rechten van den ­godsdienst, en het wereldlijk heiligdom.”

Het woord ‘verbond’ staat in de SV cursief… het staat dus niet de grondtekst; veel Griekse versies van het NT hebben er ‘tabernakel’ staan; dus: Ook de eerste tabernakel had regels voor de aanbidding van God. Dat klopt wel, maar de Kanttekenaars kozen toch bewust voor ‘verbond’, omdat uit het laatste vers van het vorige hoofdstuk en uit het volgende vers (2) blijkt dat hier op ‘verbond’ wordt gedoeld.

Die ‘rechten’ houden in: “rechtvaardigmakingen, of: instellingen, dat is, wijzen van doen, naar welke de godsdienst moest gericht zijn, in dewelke de ceremoniële rechtvaardigmaking bestond.”

Het ‘wereldlijk’ heiligdom betekent dat het ­gebouw van vergankelijk dingen was gemaakt. En juist dát gaat Paulus tegenover het hemelse zetten.

Dit gebouw was een ‘heiligdom’; Zo wordt het gebouw genoemd, dat in het Oude Testament op Gods bevel was afgezonderd voor de godsdienst. Daarna bouwde Salomo de tempel in plaats van de tabernakel. maar Paulus heeft het hier niet over de tempel, maar over de tabernakel, omdat die eerst door Mozes, volgens het voorbeeld van God op den berg getoond, was gebouwd. Zeg maar de pure vorm die precies was zoals God het had ontworpen. Salomo heeft de tempel wel secuur gebouwd, maar er toch nog een paar andere dingen bijgevoegd.

Maar nu die ‘regels’ of ‘instellingen’… Beter nog dan de SV zet de Basisbijbel hier de boel op scherp! Het woordje ‘ook’ aan het begin suggereert dat het tweede of nieuwe verbond aan regels is gebonden.
God dien je niet naar eigen inzicht. Niet waar ik me happy bij voel is passend, maar waar de HEERE blij van wordt. Het woord ‘regels’ is niet zo handig gekozen, want dat klinkt als wetten waarnaar je leeft.

Het Nieuwe Testament laat – vooral in de brieven van Paulus – zien dat wandelen door de Geest inhoud heeft en aan voorwaarden voldoet. Als de hemel je Thuis is, ga je niet op in deze wereld. Je maakt er ‘gebruik’ van, maar het vult je leven niet. De dingen van je oude mens moet je goed onderscheiden van die van je nieuwe mens. Zonden zijn vijanden waartegen je strijdt. En het loven en aanbidden van Christus vormt de kern van dit nieuwe verbond, dat vervuld is met verlangen naar de eeuwige heerlijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten