dinsdag 26 januari 2021

Direct online met God


Als God spreekt over een nieuw verbond, houdt dat in dat het oude verbond verouderd is.
En iets wat verouderd is en niet meer geldig is, wordt afgedankt.
Hebreeën 8 : 13


Paulus citeerde Jeremia, maar gaat nu zelf weer spreken. En dan zegt hij geen herkenbare dingen, waar ik vaak over hoor preken! Geloven we dat dit ook door de Heilige Geest is geïnspireerd?

Aan de hand van de Kanttekeningen wil ik de tekst wat helderder verwoorden. Als God het heeft over een nieuw verbond, dan heeft Hij van het vorige verbond verklaard dat het oud is. En wat God tot oud heeft verklaard, wordt dus niet meer gebruikt.

Paulus spreekt hier over de situatie waarin we niet meer elkaar moeten meten en bekritiseren, spiegelen aan de wet, maar waarin we God dankzij de Heere Jezus zullen kennen. En dat gaat, zo zagen we reeds, niet over de eeuwige toekomst, maar reeds over de tijd vanaf Christus ín dit leven!

Als we God kennen, leven we dus ook niet in ­onzekerheid of ons geloof wel goed is. Zeggen de Kanttekeningen daar nog iets helders over? Ja, er vindt een directe kennisoverdracht plaats tussen God en Zijn kind. “…zij zullen voornamelijk van God (door Zijn Geest) geleerd zijn, zoals Christus vertelt in Joh. 6:45-65. Hoewel Hij ook mondeling Zelf hun het Evangelie verkondigde en aanspoorde tot Godskennis. Dat spreekt elkaar niet tegen; dat is een bekend beeld voor onderwijzen uit het Oude Testament. […] Er is hier alleen sprake van de zaligmakende kennis en van het waarachtig geloof, omdat de zonden in het nieuwe verbond niemand worden vergeven dan door het waarachtig geloof (Rom. 3:30). Dat het hier niet gaat over de volmaakte kennis die we straks in de heerlijkheid krijgen, blijkt uit de hele bedoeling van de apostel in dit betoog, dat deze beloften alle nieuw­testamentische uitverkoren gelovigen ook al ín dit leven aangaan.”

En wat had Jezus daarover gezegd in Joh. 6? Hij zegt daar dat ‘alle gelovigen (!) door God geleerd zijn’; dat is volgens de Kanttekeningen: “Grieks: geleerden van God, of: godgeleerden (1 Thess. 4:9). Dat is, allen die tot Mij komen – of zoals Jesaja het in Jes. 54:13 noemt: alle kinderen van het geestelijk Jeruzalem – zullen geleerd worden door God, Die door Zijn Heiligen Geest de prediking van Gods Woord krachtig maakt in hen.”

Maar wat houdt dat ‘geleerd’ dan in? “Dat is zó horen dat je hart door God is verlicht en geopend, om dat wat je is verteld goed te begrijpen en aan te nemen.” Er gebeurt dus iets rechtstreeks tussen God de Vader (door Zijn Geest) en mijn hart. Herken je dat? Dat laat zich niet gieten in het beton van regeltjes die moeten kloppen met de theologie. Niet de dogmatiek bepaalt wat God mij leert, maar de Geest doet dat online (rechtstreeks)! Dát is het nieuwe aan dit verbond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten