dinsdag 16 april 2019

Onze Vader in de Aanspraakplaats

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XVIII


Uw wet is in het midden Mijns ingewands.
Psalm 40 : 9b


Al eerder legde ik een link tussen ‘midden Mijns ingewands’ en het ‘Heilige der Heilige’, ofwel het binnenste heiligdom (HSV) of de aanspraakplaats (SV) in de tempel (2 Kron. 4:20). Als je de tempel als een lichaam ziet zing je in Psalm 40 met ‘…in ’t binnenste ingewand’ iets heel dieps! Jezus droeg de wet niet alleen in Zijn heilige hart, maar Hij droeg ze ook mee tot voor de troon van Zijn Vader! Alleen Híj kon oprecht verschijnen voor Zijn Vader.
Ik vind ‘aanspraakplaats’ een stuk intiemer klinken dan ‘binnenste (of meest verborgen) heiligdom’. Immers, dát is dus de plek waar je met God kunt communiceren; dáár is Hij online! En hoe bijzonder is dat?! Dat is dankzij Jezus, Die niet het heiligdom hier op aarde – dat dus leeg was (!) – maar het hemelse Heiligdom binnenging met Zijn Eigen offerbloed!
Daarover staan diepe dingen in de Hebreeënbrief. “Want Christus is niet ingegaan in het heiligdom, dat met handen gemaakt is, hetwelk is een tegenbeeld van het ware, maar in den hemel zelven, om nu te verschijnen voor het aangezicht van God voor ons…” (Hebr. 9:24). En “Welke (de hoop) wij hebben als een anker der ziel, hetwelk zeker en vast is, en ingaat in het binnenste van het voorhangsel; daar de Voorloper voor ons is ingegaan, namelijk Jezus…” (Hebr. 6:19-20).
Het Heilige der Heilige in de tempel is niet meer de aanspraakplaats; onze hoop richt zich voortaan op die nieuwe aanspraakplaats, die Christus in de hemel heeft gecreëerd met Zijn offer. Geen offer- en schaduwendienst meer. Geen duistere raadsels, maar heel concreet 1 op 1 spreken tot God Zelf!
Jezus legt het in Johannes 16 uit, vlak voor Zijn ­Hogepriesterlijk gebed, dat als een illustratie hierbij dient (Joh. 17): “Nadat Ik zal zijn opgestaan uit de dood moeten jullie in Mijn Naam bidden tot de Vader; Ik doe dat niet meer voor jullie, want Mijn Vader heeft jullie Zelf lief!” Daar word je toch zeker heel stil en klein van? Met het offer op Golgotha ging Hij ons weer in contact brengen met Zijn Vader! Vrijmoedig bidden we: “Onze Vader Die in de hemelen zijt…”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten