maandag 1 april 2019

Een Messias met een piercing?

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XI


Gij hebt Mij de oren doorboord
Psalm 40 : 7b


Jaren geleden moest ik een kerkdienst begeleiden waarin ds. Henk de Leede (rector Hydepark) voorging. Hij preekte over de Kananesche vrouw die Jezus vroeg om hulp voor haar dochter. Jezus ging niet op haar verzoek in: “Het is niet betamelijk het brood der kinderen te nemen, en den hondekens voor te werpen.” Zij bleef aanhouden: “Ja, Heere, maar…” Dat resulteerde in Jezus’ antwoord: “O vrouw! groot is uw geloof.” Ds. De Leede stelde dat Jezus als mens Zijn roeping nog niet ten volle begreep. Die vrouw maakte Hem erop attent dat Hij ook een roeping had buiten Israël, de ‘hondekens’ of onbesnedenen.
Je snapt dat ik enigszins verbolgen was over deze bekrompen visie op de Zoon van God. Dit was te beperkt geredeneerd. En het strookte ook niet met de woorden uit ozne tekst, dat de Vader als het ware ‘de oren doorboord’ heeft van Zijn Zoon… Maar wat is dat precies?
Op https://biblehub.com kun je tientallen bijbelvertalingen onder elkaar zetten om te zien hoe dat is vertaald. Veel vertalingen spreken over ‘oren openen’ en zo gehoor geven en gehoorzaamheid creëren. Dan krijg je het idee dat die oren eigenlijk dicht zaten en dat ze door hemelse ingreep gereinigd zijn en de betrokkene weer prima kan horen. Maar is dat zo?
De in het engels vertaalde Arameese Bijbel en de katholieke Douay-Rheims Bijbel spreken over een piercing, een fysieke doorboring van de oorlel. In Hebreeën 10:5 wordt deze Psalm ook geciteerd en daar staat “Gij hebt Mij het lichaam toebereid”. Lees maar eens rustig waar dat verschil vandaan komt op www.opgrondvandebijbel.nl/informatie/de-oren-doorboord.html
Waar het mij om gaat is dat hier sprake is van ‘gehoorzaamheid’ aan de Vader. de Zoon was Zich dus terdege bewust van Zijn roeping. Die piercing of doorboring herinnerde Hem eraan, hoewel dat puur menselijk is gezegd: God de Zoon had immers geen reminder nodig! De Messias deed wat jij en ik hadden moeten doen voor God. Hij was de vleesgeworden Gehoorzaamheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten