maandag 8 april 2019

Waar is de kruik met manna?

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XV


Uw wet is in het midden Mijns ingewands.
Psalm 40 : 9b


Als je behept bent met een beelddenk-gen dan is deze tekst misschien niet zo fris; maar laat het je niet weerhouden hier toch over na te denken. In de vorige overdenking had ik het over het manna dat in de ark in het Heilige der Heilige werd bewaard. Maar… daar moet ik bij nader inzien toch iets corrigeren!
Wat was dat kruikje manna in de ark? Teken van Gods trouw? Ja, maar ook teken van ongehoorzaamheid van het volk, dat tegen Gods bevel in tóch op de sabbath naar buiten ging om manna te verzamelen (Ex. 16). Volgens de schrijver van de Hebreeënbrief (Hebr. 9:4) was het een gouden kruikje.
En er lag nóg iets in de ark: de bloeiende staf van Aäron (Num. 17), als teken van Gods verkiezing én eveneens als herinnering aan opstandigheid van het volk, in de personen van Korach, Dathan en Abiram! Dus zowel de staf als de kruik lagen daar als tekenen van schuld, tegenover de stenen van de wet!
Die drie dingen lagen onder het verzoendeksel, toen de tabernakel werd gerealiseerd. Maar lees eens 1 Kon. 8 : 9, als Salomo de tempel heeft gebouwd: “Er was niets in de ark, dan alleen de twee stenen tafelen…” De symbolen van ontrouw leken te zijn verdwenen uit de ark! Stonden ze er misschien naast?
Greep de Hebreeënbriefschrijver wellicht terug naar de tabernakeltijd? Menig theoloog heeft er zijn hersens al op gekraakt, maar niemand weet er het fijne van. Wel vind ik het opmerkelijk dat Hofni en Pinehas de ark zomaar konden meenemen, zonder direct gedood te worden door hemelvuur, zoals Uza later overkwam (2 Sam. 6). Weliswaar sneuvelden ze in de strijd.
Natuurlijk was hun hart er niet oprecht bij toen ze de ark – en in hun beleving de HEERE – erbij sleepten. Maar was het misschien ook zo dat ze die kruik met manna en de staf van Aäron bewust achterlieten? Wilden ze niet herinnerd worden aan opstand en ongehoorzaamheid tegen de HEERE? Is dat misschien ook het aanstootgevende aan Jezus’ offer? Dat in Hem ónze opstand en ónze ongehoorzaamheid zo kraakhelder aan het licht komt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten