dinsdag 16 april 2019

Gids langs hemelse topstukken

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XIX


Ik boodschap de gerechtigheid in de grote gemeente;
zie, mijn lippen bedwing ik niet; HEERE, Gij weet het.
Psalm 40 : 10


Wat hebben de dominee, jij en ik aan mensen te vertellen over God, als Christus niet voor de zonde was gestorven? We kunnen hooguit met ons beperkte brein wat interessantigs stamelen, maar het is gebakken lucht en doelloosheid.
Maar nu de Heer’ is opgestaan! Dus ook gestorven! Dus is ook het offer voor de zonde gebracht en is er werkelijk wat te vertellen! Dat beseft de dichter profetisch als hij zingt: “Ik evangeliseer Uw gerechtigheid aan de grote massa!” Die vier melaatsen, die daar buiten de poort van Samaria met de dood in de schoenen liepen, hadden daar ook iets van begrepen: “Wij doen niet recht; deze dag is een dag van goede boodschap, en wij zwijgen stil!” (2 Kon. 7:9).
Laat je eens meenemen, als het ware, langs de topstukken uit Gods collectie die Hij heeft ophangen in de zaal van Zijn Woord! Eerst kijken we naar wát er zoal ‘ophangt’ en de volgende keer kijken we naar het publiek.
De Kanttekeningen wijzen bij de inhoud van de ‘collectie’, de gerechtigheid, naar Romeinen 3:21-22: “Maar nu is de rechtvaardigheid Gods geopenbaard (tentoongesteld) geworden zonder de wet, hebbende getuigenis van de Wet en de Profeten: namelijk de rechtvaardigheid Gods door het geloof van Jezus Christus, tot allen en over allen die geloven; want er is geen onderscheid.”
Die gerechtigheid wordt uitgeschilderd als “die voor God geldt (geldig is), en die God schenkt”, twee kanten van hetzelfde schilderij! Je zou al die tekst­verwijzingen eens moeten overdenken! Zoveel pareltjes!
De wet schildert Gods gerechtigheid namelijk zo anders uit! Die accentueert enkel de eis van de volkomen gehoorzaamheid van den mens. Het Evangelie daarentegen wijst ons op Christus’ gehoorzaamheid. Tegelijk is het mooie dat de Schriften van Mozes, evenals de profeten ons tóch iets wezenlijks vertellen over de rechtvaardigheid van God door Christus! Zonder hen zie je lang niet zoveel diepte en detail in Christus’ offer! Het zijn dode wegwijzers tot het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten