dinsdag 23 april 2019

Vreugde in de Opgestane

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XXIV


Laat in U vrolijk en verblijd zijn allen die U zoeken;
laat de liefhebbers Uws heils geduriglijk zeggen: De HEERE zij grootgemaakt.
Psalm 40 : 17


Als je op de Paasmorgen tegen Maria Magdalena over vreugde en blijdschap was begonnen, had je misschien wel een oorvijg gekregen. Hoe kon je haar zó níet begrijpen! Het verdriet dat zij voelde was het laatste dunne lijntje met haar – helaas dode – Jezus. Ze koesterde het als een kostbaarheid.
Zocht ze Jezus niet? Jawel! Maar niet met vrolijkheid en blijdschap. Wist je dan niet dat Jezus was vermoord? Dat laatste woord gaf een trieste nasmaak in haar gemoed. Zou ze ooit nog blij kunnen zijn? Vreugde kunnen kennen?
Bij de tekst van vandaag wijzen de Kanttekeningen naar Psalm 35 : 27: “Laat hen vrolijk zingen en verblijd zijn, die lust hebben tot mijn gerechtigheid, en laat hen geduriglijk zeggen: Grootgemaakt zij de HEERE, Die lust heeft tot den vrede Zijns knechts.” Er zit een duidelijk link tussen gerechtigheid en vreugde. En precies dát stond onder druk bij Maria Magdalena. In haar ogen was haar Meester onrecht aan gedaan! Ze keek weliswaar voorbij aan de gerechtigheid die Hij juist met Zijn kruisdood realiseerde, maar toch…
David vond het heel belangrijk om vreugde in God te kennen. Daarmee stond of viel zijn geloofsbeleving. En als de vreugde werd getemperd door het onrecht dat hem werd aangedaan, dan viel hij terug op de HEERE Die voor hem in de bres zou springen.
Die vreugde wilde hij niet voor zichzelf houden overigens. Hij wilde er allen in betrekken die hun heil in God hadden gevonden en met hem meezongen: “Grootgemaakt zij de HEERE! Praise the Lord! Hallelu Jah(weh)”.
Psalm 40 noemt die mede-zangers ‘de liefhebbers van Uw heil’. Dat woord heil (hebreeuws: t@shu’ah) zit ook in de naam ‘Jozua’, die nieuwtestamentisch ‘Jezus’ luidt. Heil of recht heeft misschien in onze oren een wat zelfgerichte  klank, maar ‘de liefhebbers van Jezus’ herkennen elkaar in de blijdschap in de Opgestane, waardoor zij zingen: “De HEERE zij grootgemaakt!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten