vrijdag 1 augustus 2014

Zo dichtbij en tóch te veraf

"Jezus dan, gekomen zijnde, vond, dat hij nu vier dagen in het graf geweest was. (Bethanië nu was nabij Jeruzalem, omtrent vijftien stadiën van daar.)"

Johannes 11 : 17-18

In deze twee verzen staan twee opmerkelijke mededelingen die niet geestelijk lijken. Waarom vermeldt Johannes dit? Lazarus is al vier dagen begraven en Jeruzalem ligt een half uurtje lopen van Bethanië.
Een eenvoudig rekensommetje vertelt dat Jezus twee dagen moet hebben gereisd. Immers, toen Hem werd meegedeeld dat Lazarus ziek was en Hij Zijn discipelen vertelde dat Lazarus was gestorven, bleef Hij nog twee dagen op die plaats. Blijft over: twee dagen reistijd.

Is dat nuttige informatie of moeten we niet overal iets achter willen zoeken? De mededeling dat Lazarus al vier dagen begraven is, heeft zeker dit tot doel: er is geen enkele twijfel aan zijn dood. Ik las ergens dat er een joodse bijgelovige theorie was, die zei dat de ziel van de dode nog maximaal drie dagen bij het lichaam bleef. Wie weet kon die ziel zich weer verenigen met het lichaam. Maar na drie dagen trad de ontbinding definitief in en vertrok de ziel. Het is duidelijk geen bijbels gefundeerde theorie. Of dit bijgeloof hier ook achter zit, weet ik niet. In ieder geval sluit Jezus alle schijn uit, om het wonder zo optimaal te maken. Wie Hem nú nog wil negeren, verwerpt Hem doelbewust. En dat zien we dus gebeuren bij de joodse leiders!

Wat die tweede mededeling betreft, daarmee wil Johannes aangeven hoe dicht Jeruzalem bij Bethanië ligt. Hoe vanzelfsprekend dus ook, dat dit verhaal in de hoofdstad bekend wordt. Er zijn korte tijd later veel mensen uit Jeruzalem die Jezus nalopen vanwege juist dit wonder én die Lazarus als een soort heilige bewonderen en hem om die reden graag willen ontmoeten. Daarom willen de overpriesters ook hem uit de weg ruimen. Zo verhard zijn ze al!

Kort samengevat is de geestelijke les deze: de doodste dode kan Christus opwekken. Voor Hem is niets te wonderlijk. Maar degene die beweert te leven, maar zich verhard – ook al is Christus zó dichtbij en maakt Hij de drempel nog zo laag – kiest doelbewust de dood boven het leven. En dat is letterlijk dóódeng! 
Is dat vandaag misschien een alarmerende boodschap voor jou? En dat nog wel in zo'n ogenschijnlijk nietszeggende tekst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten