dinsdag 26 augustus 2014

Wat denk jij van Jezus?

"Wat dunkt u?"
Johannes 11:56b

Dunken; dat is geen basketbal-term, maar een verouderde variant van 'denken'. Dat is niet enkel een activiteit van je hersenen, maar het gaat dieper. Het is je een gefundeerde mening over iets vormen. Dit is een kernwoord in het christendom, dat enorm in het vergeethoekje zit. Voor sommige oppervlakkige en vrolijke zich christen noemenden is een stellige mening over iets hebben een bijzonder vermoeiende bezigheid. Het moet allemaal niet zo stellig. We moeten de ander in waarde laten; dus niet met stelligheid een halt toe roepen.
Anderzijds heb je dezelfde soort mensen zitten, maar dan aan de 'zware' kant. Die zich enorm druk maken om allerlei formele en uitwendige zaken; tot aan haarkloverijen toe. Maar ze verschillen ten diepste niet zoveel van die eerste groep. Ze willen namelijk wel veel formele zaken noemen over Christus, bijvoorbeeld, maar een eigen, doorleefde en doordacht geformuleerde mening hebben over Hem wordt al een stuk lastiger. Ik kom daar straks op terug.

De massa in Jeruzalem (of die nog opgaat naar de hoofdstad) stelt elkaar de vraag: "Dunkt u, dat Hij niet komen zal tot het feest?" In de vorige overdenking zagen we nog mensen die Jezus bewust zochten. Maar deze groep vraagt zich af of Jezus misschien níet zal komen. Ze zien Hem nergens en trekken (iets te vroeg) hun conclusie.
Jezus niet zien, niet bemerken wordt al te vaak gekoppeld aan de conclusie dat Hij wel niet zal komen. Velen gaan nog een stap verder en constateren dat Hij dus niet bestaat. Geloven is niet zien maar toch geloven, zo zagen we eerder.

Een dunk, of zelfs een hoge dunk hebben, klinkt vaak negatief. Toch staat of valt het levend christelijk geloof er mee. "Wat dunkt u van de Christus?" vroeg juist Jezus Zelf. Dat is niet: wat kun je er over vertellen? Maar: Hoe sta je zelf tegenover Hem? Jezus stelde die vraag op de man af aan de farizeërs, nota bene! Hun antwoord kun je zo raden. Maar wat is jouw persoonlijk antwoord vandaag?

Misschien ben jij een christen die Hem momenteel niet ervaart. Hoe ga jij daarmee om? Ik spreek uit ervaring dat dat heel moeilijk is. Je ervaart de venijnige macht van satan. En toch, toch… zoek dan geen omstanders die Hem slechts oppervlakkig kennen; een theoretische kennis van Hem hebben. Maar zoek mensen in je gemeente, familie, vriendenkring die Hem dagelijks spreken en met je kunnen bidden en strijden! That's where friends are for!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten