zondag 3 augustus 2014

Jezus roept je

"En dit gezegd hebbende, ging zij heen, en riep Maria, haar zuster, heimelijk, zeggende: De Meester is daar, en Hij roept u."
Johannes 11 : 28

Twee dingen vallen op:
1. De meesteres roept Maria;
2. De Meester roept Maria.

Martha was Jezus gaan opzoeken. Ze had gehoord dat Hij in aantocht. Misschien wel fluisterend heeft ze gevraagd naar de plek waar Hij reeds was. Maria was te zeer vervuld met haar verdriet, las ik ergens. Het ontging haar, dit gerucht. Je kunt er je iets bij voorstellen.
De altijd bedisselende en bedrijvige Martha laat echter de zorg voor de condoleancegasten voor een moment in de steek en spoedt zich naar Jezus. Na het gesprek met Hem keert ze terug. Zou ze begrepen hebben wat Jezus haar vertelde? Ik vraag het me af. 

We zien haar tussen de gasten door lopen naar Maria. Zou Maria de woorden van Jezus beter begrijpen dan zij? Misschien, als zij Hem heeft gesproken, dat zij het Martha beter kan uitleggen. Maria zat altijd zó vol aandacht te luisteren. 
Heimelijk, dat betekent onopgemerkt of verdekt zodat niemand het merkt, roept ze Maria. Waarom zo geheimzinnig? Omdat Jezus gehaat werd. Hij moest niet onderweg opgepakt worden. Er waren waarschijnlijk ook gasten uit Jeruzalem in huis!

Soms moet je goed lezen, om de niet beschreven dingen in de Bijbel te ontdekken. Martha. Haar Griekse naam komt van een Aramees woord dat 'meesteres' of 'heerseres' betekent. De meesteres roept haar zus echter vooral omdat Jezus haar die opdracht gaf. Vandaar dat ze zegt: "De Meester roept u".

In zekere zin kun je ook zeggen dat Jezus Maria heimelijk riep. Niet uit angst, maar omdat Hij wist dat ze vol verdriet was. Zoals Hij – al vóórdat Martha en Maria boodschapten dat Lazarus ziek was – wist dat hij gestorven was, zo wist Hij ook hoe het met Maria was. Wát een Meester, wát een Heiland. Wát een Middelaar, Die werkelijk medelijden kan hebben. Geloof je dat?

Jezus wil Maria persoonlijk spreken. Daar hoeven geen anderen, ook Martha niet, bij te zijn. "De Meester is daar en Hij roept u." Die woorden hoor je ook bij de nodiging tot de Avondmaalstafel. Vind je ook niet – nu je dit zo gelezen hebt – dat dat heel mooie en passende woorden zijn? Jezus, de Meester en Gastheer, nodigt mensen persoonlijk aan Zijn tafel. Omdat Hij hen kent en weet wat ze, net als Maria, nodig hebben. Bij Hem is alles te vinden wat een zwakke en aangevochten ziel nodig heeft. Maar bij Hem is ook plaats voor mensen die sterk mogen staan in het geloof. Ook het sterke en standvastige geloof moet Hij blijven voeden en onderhouden. Dat heeft het evenzeer nodig als het aanhankelijke en door verdriet overmande geloof van Maria.

De Meester roept. Dat vraagt om gehoorzaam opstaan en tot Hem gaan. Het zou dom en ondankbaar, ja hoogmoedig zijn, als Maria was blijven zitten. Trek de lijn voor jezelf maar door. Hij riep: "Adam waar zijt gij?" Hij riep: "Maria, kom maar bij Mij!" Hij roept jou. Wat doe je?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten