zaterdag 30 augustus 2014

Zie hier is Christus!

"De overpriesters nu en de Farizeën hadden een gebod gegeven, dat, zo iemand wist, waar Hij was, hij het zou te kennen geven, opdat zij Hem mochten vangen."
Johannes 11 :  57

In Mattheüs 24 geeft de Heere Jezus een serie adviezen voor de eindtijd. Er zullen vele valse Christussen komen. Ja, de mensen zullen tegen je zeggen: "Ziet, hier is de Christus, of daar". Maar gelooft het niet! Wat is de reden waarom ze zo bij je zullen aandringen? De hype! De sensatie!
Onze tijd is vergeven van hypes. De ene is nog niet vervlogen of de andere hype dient zich alweer aan. Je kunt als trendwatcher (want dat zijn die moderne helderzienden die je hoofd op hol jagen) flink rijk worden. Al geloof ik dat je als christen geen trendwatcher kunt zijn. Dat bind je alleen maar meer aan deze wereld!

Maar er is meer te zeggen over die mensen die tegen je zeggen: "Ziet, hier is de Christus, of daar". Zij zijn er namelijk wel van overtuigd dát Hij komt. Alleen zullen zij een zeer aardse voorstelling van Hem hebben. Daartegenover heb je ook mensen die constant roepen: "Zie hier is de antichrist, of daar."
Maar achter al die vaak heel labiele figuren, zit satan. De duivelen geloven namelijk als geen ander dat de Christus komt. Angstig en tegelijk agressief loeren ze continue om zich heen of de Christus misschien niet al hier is, of daar. Want dan is het definitief met hun 'macht' gedaan!

Hier, in onze dagtekst, is satan nog van mening dat hij Christus' tweede komst definitief onmogelijk kan maken. Hij schakelt daar de kerkleiders voor in! Doodeng, vind je niet? Middels hun invloed, zet hij de mensenmassa in beweging om de verblijfplaats van Jezus te verlinken. Het wachten is nu op de tipgevers die zeggen: "Ziet, hier is de Christus, of daar!" Ze zullen het direct geloven en met gezwinde spoed zich naar de plek begeven waar Hij zou zijn.
Zowel satan als de joodse leiders zijn oerdom. Ze beseffen niet dat zij helemaal niet bij machte zijn om Hem te vangen. Daar zullen ze in Gethsémané nog wel achterkomen als Christus hen omblaast. Nee, Hij zal Zich enkel vrijwillig overgeven!
"Opdat zij Hem mochten vangen." In onze vertaling staat dat mochten er, alsof ze nog op goedkeuring wachtten. Maar dat woord staat er eigenlijk niet. Ze zijn slechts ziekelijk gefocust op dat ene doel: Jezus moet weg! Niet wetend dat dat nu juist de bedoeling is van Jezus Zelf.

Dat tippen waar Christus is te vinden, is trouwens best een goede evangelisatie-actie. Ben jij ook zo'n tipgever, die aan zoekers in je buurt aangeeft waar ze Christus kunnen vinden voor hun eeuwig heil? "Daar kun je Christus vinden, buurman, bij het Kruis." "Hier kun je Christus vinden, collega, in Zijn Woord!" "Ga naar Hem toe, in het gebed, en vertel Hem al je nood, je zorgen, je vragen, je zondige verlangens." Hem móet je hebben! Opdat je Hem vangen mocht? Nee, opdat Hij jou bevrijden mocht en jij Hem eeuwig omhelzen mocht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten