vrijdag 1 augustus 2014

Hoe volg jij Jezus?

"Thomas dan, genaamd Didymus, zeide tot zijn medediscipelen: Laat ons ook gaan, opdat wij met Hem sterven."

Johannes 11 : 16

Onlangs deed een karaktertest de ronde, waarmee je kon uitvinden op welke bijbelse figuur je leek. Zulke testen zijn meestal zeer beperkt, temeer daar er in dit geval maar een paar uitkomsten waren. Misschien leek ik wel meer op Barzillaï, of Aquilla, maar die stonden er simpelweg niet tussen. 
De uitkomst van mijn test was, dat ik op Thomas leek. De volgende beschrijving werd hierbij www.eo.nl/geloven/programma/the-bible/nieuws-detail/artikel/tomas/ gegeven:

"Uit wat we van Tomas weten, komt hij naar voren als een gevoelig iemand, die even behoorlijk van slag kan zijn. Maar hij is tegelijk een vastberaden iemand, die niet terugschrikt voor de consequenties van zijn keuzes. Hij  houdt ook niet van vage antwoorden, hij wil precies weten hoe het zit. En zijn zogenaamde ongeloof? Dat zegt ons dat hij niet gelooft omdat anderen iets zeggen. Hij wil het graag zelf onderzoeken en ondervinden. Lijk je een beetje op Tomas? Dan ken je die momenten dat je helemaal opgaat in je eigen emoties en gedachten. Begrijpelijk, maar probeer dan toch je niet helemaal af te sluiten voor je omgeving. Die heeft je soms meer te bieden dan je denkt. En omgekeerd."

Dat laatste zou natuurlijk even goed passen op Petrus. Maar waarom ik dit citeer is dit: Thomas is een zelfstandig denker. Hij heeft een mening en hij gelooft wel degelijk, maar niet omdat anderen dat zo van hem vragen óf dat ook zo vinden! Waar anderen nog op de rem trappen, zelfs Judas, daar haalt hij de handrem er juist af. Hij had als eerste geleerd dat je Jezus nooit kunt tegenhouden en zelfs niet kunt corrigeren in Zijn plannen. Waar het zou uitkomen en wat Jezus' motief was, wist hij evenmin dan de anderen. 

Eén ding wilde hij in ieder geval: bij Jezus blijven! Ja, zul je misschien denken, hij wil hier wel met Jezus meegaan en sterven, maar hij is in Gethsemané toch ook maar mooi gevlucht. Inderdaad is hij zelfstandig gevlucht en kun je niet zeggen dat Jezus hem wegstuurde. Toch stuitte hij daar ook tegen Gods plan en móest hij, achteraf bezien, vluchten. Opdat de profetie vervuld zou worden, dat zij Hem allen zouden verlaten. Niettemin is hij verantwoordelijk voor zijn daden. Het verklaart wel, waarom hij geen zwaard trok, zoals Petrus.

Momenteel worden enorm veel christenen vervolgd. Vooral in het gebied waar ISIS het kalifaat uitgeroepen heeft is geen enkele christen zijn of haar leven zeker. En in gebieden waar andere islamitische machthebbers terreur uitoefenen evenmin. Of wat dacht je van Noord-Korea? Wij kunnen dat in ons vrije westen maar moeilijk indenken. De vraag die Thomas' uitspraak in de dagtekst oproept en die al lange tijd door mijn gedachten speelt is deze: ben ik bereid om vandaag - maar ook in tijden van vervolging - te blijven belijden: "Laat ons met Hem gaan, zelfs als dat ons bezit, of zelfs ons leven gaat kosten?"

Dat is niet, zoals Thomas het verwoordde, met Jezus sterven. Christus is met een ander doel gestorven: opdat wij eeuwig leven zouden. Maar sinds Pasen leeft en regeert Hij. Ook vandaag! Nee, ik bedoel: Hem onvoorwaardelijk te volgen. Zoals Luther het zong: "Delf vrouw en kind'ren 't graf. Neem goed en bloed ons af. Het brengt u geen gewin! Wij gaan ten hemel in en… erven koninkrijken!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten