dinsdag 12 augustus 2014

Geloof je dat God altijd hoort?

"En Jezus hief de ogen opwaarts, en zeide: Vader, Ik dank U, dat Gij Mij gehoord hebt. Doch Ik wist, dat Gij Mij altijd hoort; maar om der schare wil, die rondom staat, heb Ik dit gezegd, opdat zij zouden geloven, dat Gij Mij gezonden hebt."
Johannes 11 : 41b-42

Bidden "Geef ons heden ons dagelijks brood" is niet zo heel moeilijk, als het brood al voor je op je bord ligt te wachten. Het wordt een stuk moeilijk, dit te bidden, als je broodtrommel leeg is en er geen eten in huis is. Helemaal bijzonder is het te danken voor Gods verhoring, terwijl er nog helemaal niets van die verhoring zichtbaar is. Zou jij dat doen? Het getuigt van een enorm rotsvast vertrouwen in God, maar dat zit ons niet in het bloed.
Je voelt en ervaart het als de dingen je bij de handen afbreken en de HEERE dus blijkbaar een andere weg gaat, maar jij die niet direct kan zien. Veel komt er innerlijk tegen in verzet; wát is de satan listig en wat is je ego stug! En toch… achter de HEERE aan, gaat het altijd de goede kant op. Niet altijd de gemakkelijkste kant!

Dat danken voor iets dat er nog helemaal niet is, zien we ook onze tekst. De Heere Jezus dankt Zijn Vader in de hemel voor Diens verhoring. Verhoring van wat? Wel… Jezus had tegen Maria, maar vooral tegen Martha het een en ander gezegd over de dood, de opstanding en het leven. En gisteren hoorden we Hem zeggen tegen Martha: "Heb Ik u niet gezegd, dat, zo gij gelooft, gij de heerlijkheid Gods zien zult?" Als zij gelooft, zál ze de heerlijkheid Gods zien. Zijn Goddelijke en almachtige aanwezigheid duidelijk kunnen waarnemen. Dat kon maar één ding betekenen: dat Lazarus terug moet uit de dood. Maar niet als doel op zich. Lazarus' opstanding zou Gods heerlijkheid zichtbaar gaan maken. Net zoals dat Manna in de woestijn, waarover we gisteren lazen.
Daarom zegt Christus ook dat Híj er niet aan twijfelt dat Zijn Vader Hem altíjd hoort, maar dat Hij nu hardop dankt zodat de scháre die rondom Hem staat het kan horen en… ? Opdat ze zullen zien dat Jezus God is? Of dat ze kunnen zien dat Hij bijzondere krachten heb? Nee, het gaat Hem om de eer van Zijn Vader; Zijn heerlijkheid moet worden gezien! "Opdat zij zouden geloven, dat Gij Mij gezonden hebt."

Wat is het doel van genezing? Of van het wegnemen van jouw problemen op je werk of elders in de maatschappij? Een lekker, gemakkelijk leven of de verheerlijking van de HEERE? Zijn Gods wonderen in jouw leven een preek op zich? Tonen ze bij Wie je hoort en krijgt God de eer? Laat Jezus' doel een voorbeeld voor je zijn: opdat God geëerd wordt en mensen tot geloof in Hem komen.
Dat is óók jouw roeping in deze wereld als alles je voor de wind gaat. Je dagelijks werk, je plek in de maatschappij, staan slechts ten dienste van Gods Koninkrijk. Ze staan natuurlijk ook ten dienste van je gezin, je man of vrouw of van jezelf als je alleen bent. Om zo uit Gods Vaderhand te kunnen leven en voor Hem dienstbaar te zijn in deze wereld. Want die wereld moet het van zulke gelovigen hebben; zij zijn voor hen vaak nog de enige leesbare brief van God.

Waarom zou Jezus er zo'n belang in stellen dat mensen wisten dat Hij door Zijn Vader was gezonden? Hij had toch ook kunnen zeggen: "Opdat de mensen geloven zullen dat Ik gekomen ben om voor de zonde te betalen"? Daar kwam Hij toch voor? Nou, dan zou Hijzelf in het middelpunt staan. Maar Jezus kwam niet om mensen met Zichzelf te verzoenen, maar met Zijn Vader. Mensen moesten weten dat Zijn Vader achter dat verlossingsplan zat, uit liefde voor hen! Ze moesten Zijn Vader weer gaan leren kennen en liefhebben. Sinds Genesis 3 hadden ze een totaal vertekend beeld van Hem. Daarom schrijft Johannes in zijn eerste hoofdstuk, vers 18: "Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, Die in den schoot des Vaders is, Die heeft Hem ons verklaard."
Je kunt God niet kennen buiten Christus om. Waarom? Wel, Hij heeft van eeuwigheid af – dus langer dan wie ook – in Gods tere nabijheid geleefd. Niemand kent de Vader écht. Hij wel, die in Gods schoot was; dat betekent: "Die eenswezens met den Vader is, door Hem geliefd, en die daarom al de geheime wijsheid van de Vader kent" (lees de Kanttekeningen bij de SV). Hij is de meest aangewezen Persoon, om ons te vertellen Wie de Vader werkelijk is. Hij heeft Hem ons verklaard, dat betekent: "Hij heeft de zaligmakende kennis van God en van Zijn raad duidelijk en volkomen geopenbaard, voor zoveel als nodig is om van God te weten tot onze zaligheid" (lees de Kanttekeningen bij de SV).

Merk je al iets van die schitterende intimiteit tussen de Vader en de Zoon in dit gebed van Jezus? Zo intiem wil Zijn Vader met ál Zijn kinderen zijn. Geloof je dat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten