zaterdag 13 september 2014

Sanhedrin B.V. beraamt een concurrentieslag

"En de overpriesters beraadslaagden, dat zij ook Lazarus doden zouden. Want velen van de Joden gingen heen om zijnentwil, en geloofden in Jezus."
Johannes 12 : 11-12

Strategie is vandaag de dag bedrijfsvereiste nummer 1. In alles moeten we strategisch denken. Ambachtelijk werk is verachtelijk en achterhaald. Het gaat niet om het beroep, dat je met veel passie uitvoert, maar om de strategie. Strategie, waarmee je anderen de loef afsteekt. Breedgrijzend anderen voorbijstreeft; de ene zijn dood is de ander – en dat ben jij natuurlijk – zijn brood! Als christen in deze wereld overeind blijven kost heel wat: tegen de stroom inzwemmen.
Veel managers en verkopers bekijken je meewarig, als je respect in het bedrijfs- en economisch leven hebt voor anderen. Concurrentie is wat dat betreft zo'n anti-christelijk begrip. De mensen die je willen doen geloven dat concurrentie de enige manier is om te overleven, zullen binnen afzienbare tijd zelf beconcurreerd worden. En dan is opeens diens dood een ander zijn brood! Moet je eens zien wat zulke managers dán doen. Dan likken ze het zout uit hun wonden; zout dat zij zelf voordien handenvol in andermans wonden strooiden.

Nu is concurrentie niet iets van de laatste eeuw. Het is er altijd al geweest. Nou, altijd… sinds Genesis 3. Was dat het niet, waardoor het mis ging? De mens wilde concurreren met God. En dat is fataal gebleken. Zie hier, in onze tekst, geen hedendaagse managers, geen machthebbers dezer eeuw, maar geestelijke boosheden in de kerk: Overpriesters. De Ene Zijn dood was reeds beraadslaagd. Maar nu ook de ander zijn dood: Lazarus. Want… zij kosten de overpriesters hun brood! Althans, zo voelen en waarderen zij dat.
Gemelijk. Ik zie ze haast kwijlend van kwaadheid, met bloeddoorlopen ogen en nauwelijks in te houden agressiviteit het hele schouwspel staan te bekijken. Kijk nou toch eens! "Vele Joden gaan heen vanwege het wonder aan Lazarus geschied! En zie wat het gevolg is: ze geloven in Jezus!" Dat moet een herrie in de hel gegeven hebben, toen satan dit resultaat zag. Wat had hij niet ten koste gelegd om Jezus voortijds tot struikelen te brengen. En nu heeft hij er nog een tweede vijand bij: Lazarus. Met nauwelijks verholen tandenknarsen staan vele joodse leidslieden hun schade te bekijken; schade die dagelijks groter wordt! Dit wordt nog hun ondergang!

Wat doet een bedrijf, dat door zijn concurrenten werk kwijtraakt, doordat die een lagere prijs neerlegde? Het duikt nog verder onder de prijs, ja zelfs onder de kostprijs! Niet meer reëel denkend over de kosten, gunt hij die ander het licht in de ogen niet en het brood in de mond niet.
Zo ook met de overpriesters van 'Sanhedrin B.V.'. Ze zetten alles op alles om zelfs de regels van de wet van God te tarten en … de romeinse wetten niet minder. Immers: de Romeinen willen juist rust in de tent. Een moord zal verstrekkende gevolgen hebben. Maar ze denken niet na over de gevolgen. Al helemaal niet over de eeuwige gevolgen! Waartoe is een mens, in de macht van satan, in staat, zeg! Heb jij alles nog scherp, in het perspectief van de eeuwigheid? Zijn jouw daden gericht op de korte termijn, of op de eeuwigheid, waarin je God zult ontmoeten? "Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien, en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken." (Mattheüs 5 : 16) Hoe wil je anders mensen tot Christus brengen, als je in het dagelijks leven mensen het brood uit hun mond beconcurreert?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten