donderdag 25 september 2014

Brengt de realiteit van Jezus je in beweging?

"Daarom ging ook de schare Hem tegemoet, overmits zij gehoord had, dat Hij dat teken gedaan had."
Johannes 12 : 18

Je kunt van die schare van alles vinden. Terecht kun je hen beschuldigen van het onderhevig zijn aan 'massa-gedrag'; ze volgen immers de hype die is ontstaan rond Jezus' wonder bij de opwekking van Lazarus.
Je zou ook kunnen wijzen op het feit dat die volksgeest zomaar kan omslaan in een "Kruist Hem!" Terecht kun je dan stellen dat de schare Hem ten diepste niet volgde.
Maar bij al die afwegingen kan niemand precies vaststellen hoeveel mensen 'Hosanna' riepen en hoeveel mensen 'Kruist Hem'. Niemand kan mij zeggen of het helemaal precies dezelfde mensen waren die deze omslag maakten. De Bijbel zwijgt er in die zin over; alleen toont zij ons de schare in twee gezindheden, kort na elkaar.

Mij raakte die woorden "overmits zij gehoord had". De schare is in beweging gekomen en gaat Jezus tegemoet. Niet omdat ze er allemaal bij waren, toen Lazarus werd opgewekt; slechts enkelen zullen daar bij zijn geweest. Verreweg de meesten waren geraakt door het gerucht: zij hadden het gehoord!
Ik moest denken aan een preek van ds. J. Westerink die hij enige jaren gelden in Nieuwpoort hield, in de zomer. Hij preekte over – ik meen – Mattheüs 12 : 41-42 (maar het kan ook Lukas 11 : 30-32 geweest zijn, waar diezelfde woorden staan):
"De mannen van Ninevé zullen opstaan in het oordeel met dit geslacht, en zullen hetzelve veroordelen; want zij hebben zich bekeerd op de prediking van Jonas; en ziet, meer dan Jona is hier! De koningin van het zuiden zal opstaan in het oordeel met dit geslacht, en hetzelve veroordelen; want zij is gekomen van het einde der aarde, om te horen de wijsheid van Salomo; en ziet, meer dan Salomo is hier!"
Wat mij toen trof was dat contrast met de kerkmensen van die dagen; Jezus stelt tegenover hen die koningin van het Zuiden "die van Salomo's wijsheid had gehoord én… zij is gekomen!" Des te ingrijpender is de lading van Jezus' woorden "En ziet, meer dan Salomo is hier!"

De schare had voor het merendeel slechts gehoord van Jezus' teken. En toch kwamen ze Hem tegemoet. Weliswaar was het een bijzonder teken, maar het gerucht van dat teken was voor hen al voldoende, evenals het gerucht over Salomo, dat de koningin van Scheba had vernomen. En… zij stond resoluut op en ging naar Jeruzalem om die Salomo te zien en te horen en haar vragen aan hem voor te leggen. Hoeveel te meer zouden wij dat bij de meerdere Salomo moeten doen! Want… 

Hoeveel meer dan een gerucht, hebben wij van Jezus kunnen vernemen. De talloze preken over Hem zijn beduidend meer dan die ene enkele oordeelspreek van Jona!
De wijsheid en wonderdaden des Heeren zijn menigvuldiger dan dat enkele wondergerucht dat de koningin van Scheba moet hebben gehoord. En Gods grote daden zijn breder dan het enorme wonder van de opwekking van een gestorven Lazarus.
We weten zoveel meer. We kennen zoveel meer van de Bijbel. We horen zoveel meer dan al die genoemde mensen. Maar kwam het er ook al van? Kwamen we al in beweging? En áls je wel kwam, maakt het je dan ongerust, dan anderen zomaar kunnen blijven zitten en God maar laten roepen? Zeg eens, wat doet het je? Brengt de realiteit van Jezus je in beweging?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten