vrijdag 26 september 2014

"Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?"

"De Farizeën dan zeiden onder elkander: Ziet gij wel, dat gij gans niet vordert? Ziet, de gehele wereld gaat Hem na."
Johannes 12 : 19

Als je de mensen bij de torenbouw van Babel tijdens de bouw had gevraagd "vordert het een beetje?", dan had je vast een schittering in hun ogen gezien. "Ja, het loopt als een trein! Met een paar jaar dan moeten we de wolken bereikt hebben." Hun doel was niet zozeer een toren in de hemelse zaligheid, maar meer een herkenningspunt tot in de wijde omtrek, om maar niet te verdwalen. Blijkbaar was dat al vaker gebeurd, anders onderneem je niet zo'n krankzinnig project!
Om een einde te maken aan dat probleem – het elkaar kwijt raken in die grote, woeste wereld – werd tot de bouw van een enorme tempeltoren besloten. Compleet met cultus; om zodoende ook religieus elkaar niet kwijt te raken. De vordering van de bouw was tevens een vordering van de eenheid.
Wanneer je ze echter die vraag had gesteld ná de spraakverwarring, had je – als ze je al hadden verstaan – een ontkennend antwoord gekregen. "Vordert het een beetje? Nee, totaal niet. Het project is door hogere machten verijdeld en in een complete chaos geëindigd! Chaos is het tegenovergestelde van vordering!" Dat antwoord was echter slechts vanuit het perspectief van de ongehoorzame mens ontstaan. Want als je – met eerbied – de Heere had gevraagd of Zijn plan daarin vorderde, had Hij geantwoord: "Jazeker. Ik had immers aan Noach geboden dat hij en zijn nakomelingen zich moesten verspreiden om Mijn aarde te bewonen, bebouwen én onderhouden." Gods correctie was geslaagd en daarmee vorderde het plan van God. "Ja, maar," had je kunnen tegenwerpen, "het is nu toch een chaos geworden met al die talen? Niemand verstaat elkaar meer! En chaos is het tegenovergestelde van vordering!" Dan had de Heere waarschijnlijk gezegd: "Wacht maar tot de eerste Pinksterdag in Jeruzalem, als Mijn Heilige Geest nogmaals neerdaalt om de mensheid opnieuw te bezoeken!"

De opmerking van de farizeën in onze tekst is evenzeer vanuit het perspectief van de ongehoorzame mens ontstaan. "Zie je wel dat je helemaal niets vordert zo?!" In de meeste andere vertalingen staat er zoiets als: "Zie je nu wel dat je zo totaal niets bereikt?!" Een vrij letterlijke vertaling in het engels luidt: "You see that you are not doing any good." Ironisch en paradoxaal; eigenlijk is dat precies wat er gebeurt! Het griekse woord staat voor 'nut' of 'voordeel'. De farizeën hebben bij deze gang van zaken totaal geen nut. Zij vorderden niet in hun plan om de macht aan zichzelf te houden. Maar… het ironische is dat Christus juist volop vorderde! Vorderingen zijn geen doel op zich! Ze hebben een doel. En het doel van Christus' vorderingen is het enige lichtpuntje in deze wereld!
De hele wereld, 'kosmos', loopt Hem achterna. Ja – opnieuw met eerbied – was het maar zo'n feest! De schare die Hem eerst 'tegemoet ging', loopt Hem vervolgens 'achterna', maar zal voor een deel over enkele dagen het besluit nemen om bij Hem 'weg te lopen'. En wat dan? Vordert Christus dán niet? Loopt de hele wereld dan de farizeën weer achterna? Het lijkt erop, ware het niet dat God, nadat Hij 'ten laatste Zijn Zoon zond', vervolgens nóg een 'troef' heeft: 'ten allerlaatste zond Hij Zijn Geest!' 

Denk erom dat God de Drieënige vordert! Het is goed dat in de gaten te blijven houden. Want er zullen bij jou, evenals bij mij, wel eens momenten zijn dat je met de ongelovige dichter Gerard Reve vraagt: "Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?"
Leerde Jezus niet "Uw Koninkrijk kome" te bidden? Is dat een misschientje? Bid dan eens verder met Zijn woorden: "Want van U is het Koninkrijk… tot in eeuwigheid!" Ja, dat Koninkrijk vordert gestaag! Je ziet het niet altijd. Maar waarom zou dat moeten? Zie je altijd het groeien van een bloembol onder de grond? Zie je iets van de vlinder, terwijl de rups nog in zijn kokon zit? Maar komen doet het! "Zie Ik ben met u, al de dagen, tot de voleinding der wereld". Wat een troost. De voleinding der wereld… daar komt dus een einde aan.
Die betere wereld, heren grootmachten en wereldverbeteraars, wordt dat nog wat? Dat zou een terechte vraag zijn. Wat wordt er gesleuteld en geknutseld aan de tegenwoordige torens van Babel. Een grote K5 gemeente (Krimpenerwaard), een superprovincie, een groot en vooral verenigd Europa (en dat terwijl een speldenprik als Schotland weer zelfstandigheid begeert), de NAVO, de VN… wordt het ooit wel wat? Als je het vraagt aan deze torenbouwers vóór de grote en definitieve verwarring die God teweeg gaat brengen, dan zul je vast een schittering in hun ogen zien. "Ja, het loopt als een trein! Met een paar jaar dan moeten we de wolken bereikt hebben." Hun doel is niet zozeer een koninkrijk in de hemelse zaligheid, maar meer een heilstaat tot in de wijde omtrek om maar geen oorlog meer te hebben. Blijkbaar gebeurt dat al veel te vaak, anders onderneem je niet zo'n krankzinnig project!

Dat Koninkrijk van God, weet je nog wel, denk jij dat dat nog een keer wat wordt?
"Doch de Zoon des mensen, als Hij komt, zal Hij ook geloof vinden op de aarde?" (Lukas 18 : 8)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten