woensdag 24 februari 2021

Wat beter is, verdient beter


De afbeeldingen van de hemelse dingen moesten dus met bloed worden gereinigd. Maar de hemelse dingen zélf moesten met een beter offer worden gereinigd, namelijk met het bloed van Christus.
Hebreeën 9 : 23


Wat waardevoller is, verdient ook beter behandeling en meer aandacht. Want laten we wel zijn: de dingen van de hemel gaan toch vér boven alles uit? Denk je weleens dieper over de hemel na, dan alleen een plek waar het straks volmaakt zal zijn? Denk je ook weleens na over hoe het daar nú is?

Waarom ik dat vraag naar aanleiding van deze tekst? Wel, men reinigde ‘afbeeldingen’, dus niet werkelijke dingen, door een dier te doden en het bloed daarvan te gebruiken voor de reiniging. Maar dat deed men met het besef dat dit verwees naar iets diepers en hogers. Dát was de echte, hemelse realiteit.

Als je die hemelse realiteit buiten beschouwing laat, vergeet zelfs, dan houd je alleen het symbool over en creëer je een zinloze godsdienst. Zoals je het in de hemel verkeren bij het Avondmaal vergeten kan en je dan alleen richt op het brood en de wijn; wat krijg je dan? Een wettisch beoordelen van de kwaliteit van brood en wijn, het ontleden van de soort brood en wijn, hoe lang je het in je mond houdt of de manier waarop je het doorslikt. Hoe lang je moet proberen de smaak nog te proeven of nog in herinnering te roepen… Kijk dát gaat er mis als je de hemel niet als actuele realiteit overdenkt, maar dat je de meest heilige handelingen op aarde exclusief op waarde gaat schatten.

Het overdenken van hoe het nú in de hemel is, is geen onzin, maar het is verbinding leggen met de realiteit waar alles om draait. Dat is geen fantasie, maar verbondenheid met de kern van ons bestaan. En dan vooral het overdenken van God de Vader en Jezus Christus Zijn Zoon, naast Hem in of op de troon én van de Heilige Geest. De engelen en de zaligen, zoals Abraham, Mozes, Abigaïl, Hannah, Jeremia, de onthoofde Johannes de Doper en noem ze allemaal maar op. Want waar zij zijn, zullen al Gods kinderen terecht komen. Letter ‘terecht’, op hun bestemming!

Kunnen wij niet indenken hoe het er in de hemel aan toe gaat? Laat je door dat soort argumenten niet afbrengen van het opheffen van je hart in de hemel, want daar is Christus; dat moet reden genoeg zijn.

Dat hemelse heiligdom met de hemelse dingen moest gereinigd worden: God de Vader moest genoeggedaan worden. Daar schoten alle aardse offers natuurlijk schromelijk in tekort! Maar dat was ook helemaal niet de bedoeling van die aardse offers die slechts een schaduw, een symbool waren van wat de Messias zou gaan doen! Zou ik voor Zijn bitter lijden, U mijn hart niet wijden? Wat dacht je? Neem er de tijd voor. Want wat beter is, verdient beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten