woensdag 17 februari 2021

Nu is het beter!


En dat betere is er nu. Nu is Christus gekomen als Hogepriester van alle goede dingen die zouden komen. Het heiligdom waarin Hij dient, is belangrijker en volmaakter. Dat heiligdom is niet door mensen gemaakt. Het staat ook niet hier op aarde, maar in de hemel. En Hij bracht er geen bloed van geiten en stieren binnen, maar zijn eigen bloed. Daarmee is Hij één keer, voor altijd, binnen gegaan in het hemelse heiligdom. Daarmee zorgde Hij ervoor dat we voor eeuwig gered zouden zijn.
Hebreeën 9 : 11-12

Ik vind de Basisbijbel hier zo helder! Het eindigt in vers 10 met “totdat er iets beters zou komen…” en het introduceert Christus met de woorden “En dat betere is nu”! Dat zie ik er bij de SV niet zo kraakhelder vertaald. De HSV zegt het zo: “10. Het betrof hier alleen […] vleselijke verordeningen, die ­opgelegd waren tot op de tijd van de betere orde. 11. Maar toen is Christus verschenen…”

Je ziet dat de Basisbijbel dat zinnetje “En dat betere is er nu” heeft tussengevoegd. Zo is het direct duidelijk wat de kern van het volgende is. Met Christus’ komst is er iets beters begonnen. Hoe?

Kijk, elke hogepriester was wel bijzonder; mensen keken naar hem op en hij was toch de enige die heel dicht bij God, in het Heilige der Heilige mocht komen. Al snel zou zo iemand ook bijzonderder lijken dan de andere mensen. Maar als hij daar met dat bloed in het Heilige der Heilige stond was dat bloed niet van hem. Hij had er niets voor betaald en ook niets voor ingeleverd. Er was niets van hemzelf bij. En juist dát element verwees naar dit betere.

Genade komt niet uit de lucht vallen, een fooitje. Genade heeft iets gekost. Maar wie heeft dat iets gekost? Die hogepriester kon niet zeggen: “Kijk, dit heb ik verdiend; ik kom met iets dat ertoe doet.” Maar Jezus kwam met Zijn eigen bloed. Hij had het zelf gestort… en het deed ertoe, bij Zijn Vader! Want Die had voor Hem een lichaam toebereid, om mens te worden. De Vader was ook de enige die de waarde van dat bloed kende.

In het Heilige der Heilige werd enkel gedaan wat de mens schuldig was te doen. Maar Jezus kwam in het hemelse Heiligdom en had vrijwillig, zonder dat het moest, gedaan wat de mens had moeten doen. En het deed ertoe! Wis en waarachtig. Beterder kon je het je niet wensen!

Eens en voor al… Wat krijgt die uitdrukking hier een bijzonder diepe klank! Petrus kon het ermee doen, maar ook Adam en Abel, David en Salomo, Paulus en Eutichus, jij en ik.

Judas had het ermee kunnen doen, en Hitler, Putin en Trump. Evengoed je buurman, je nicht, je collega of je maatje aan de bar of in de sportschool. De vraag is niet of het goed genoeg is, maar of jij het goed genoeg vindt. Nu is het beter, door Christus. Maar zonder Christus is het allerminst beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten