maandag 22 februari 2021

Teken om het zwakke geloof te versterken


Eerst las Mozes de hele wet aan het volk voor. Daarna nam hij bloed van stieren en geiten, samen met water, rode wol en een bosje van de hysop-plant. Daarmee besprenkelde hij het wetboek en het hele volk. Daarbij zei hij: "Dit bloed is het teken dat God Zich zal houden aan het verbond dat Hij met ons heeft gesloten."
Hebreeën 9 : 19-20


Al dat bloed bij de offers, was dat nodig? Ja, zegt Paulus, want zolang de testamentmaker nog leeft, gebeurt er niets met dat testament (en de daarin beloofde zaken!). “Daarom is het eerste verbond ook met bloed gesloten (bloed is een bewijs van dood).” Maar dat bloed vertelde meer dan alleen dat het offerdier werkelijk dood (of in het geval van het Offerlam Jezus Christus: werkelijk overleden) was.

Je merkt dat Paulus zijn ‘Bijbel’ goed kende, want hij heeft het hier niet alleen over het bloed, maar ook over water (denk aan de speer in Jezus’ zijde die een wond maakte waaruit bloed én water (!) kwam), rode wol en hysop. Dat heeft hij uit Lev. 14:6 en Num. 19:6 waar over hysop en scharlaken wordt gesproken.

Over dat bloed zegt Paulus dat Mozes dat over het boek van het verbond en over het volk sprenkelde. Bij dat boek van het verbond wordt verwezen naar Exodus 24 : 4 waar staat: “Mozes schreef alles op wat de Heere had gezegd…” Dát boek werd niet alleen een geschiedenisboek voor het volk, maar droeg ook de tekenen van het bloed van het Lam van God dat láter eenmalig en volmaakt zou worden gestort.

Juist vanmorgen las ik het bericht dat het boek ‘De wonderen des Allerhoogsten’ van de voormalige Schoonhovense predikant Abraham van de Velde opnieuw wordt uitgegeven. Een geschiedenisboek dat geschreven is vanuit de verwondering over Gods daden. Nu, dat verbondsboek gaat daar ver bovenuit!

Dan het bloed dat op het volk wordt ­gespetterd met die hysopkwast. Dat vinden wij misschien vies. Maar wat beweren de Kanttekeningen? Dat Mozes dat niet echt op het volk sprenkelde, maar op de
12 kolommen (pilaren). Dat staat ook in vers 4 van Exodus 24: “Vroeg in de ochtend bouwde hij onderaan de berg een altaar. Hij zette daarbij twaalf stenen (kolommen, SV) overeind, één voor elke stam van Israël.”

Hoe het ook zij, dat was niet zomaar een rituele handeling, zoals de wijwaterkwast van de pastoor. Zoals de regenboog teken is dat God trouw blijft aan Zijn afspraak met Noach, zo is dit bloed een teken dat Hij trouw blijft aan Zijn verbond met Israël!

En juist dan is het zo mooi wat de Kanttekeningen opmerken bij die 12 kolommen: “Om hun indachtig te maken het verbond met God opgericht.” De HEERE zegt niet alleen dat Hij Zich houdt aan Zijn belofte, maar geeft er een teken bij om ons zwakke geloof te versterken. Hoe nabij komt Hij? Bloed en pilaren! In het Oude Testament een onmisbaar teken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten