vrijdag 19 februari 2021

Hoe gaaf was Jezus’ offer!


Nu heeft Christus door de eeuwige Geest zijn eigen bloed aan God geofferd. Omdat Hij God nooit ongehoorzaam was geweest, was zijn offer volmaakt. Het is dus duidelijk, dat zijn volmaakte offer ons nog veel méér zal vrijspreken van schuld. Want zijn bloed reinigt ons geweten van alle dingen waar God niets aan heeft. Daardoor kunnen we nu de levende God werkelijk dienen.
Hebreeën 9 : 14


De tekst roept een paar vragen op. 1. Hoe offer je 'door de eeuwige Geest'? 2. Wat is de voorwaarde voor volmaakt? 3. Ten opzichte van wat spreekt Christus' offer veel meer vrij? 4. Wat heb ik eraan?

Je ziet dat hertalen niet altijd voor simpeler zinnen zorgt! Hoe eenvoudig je taal ook is, dat ‘door de eeuwige Geest’ laat zich niet zomaar in straattaal vertalen. De Kanttekeningen kiezen voor ‘de eeuwige Godheid’ “waaruit de kracht en waardigheid van het offer van Christus is voortgekomen”.

Dat roept de vraag op: heeft Christus nu als mens of als God geleden? Er wordt verwezen naar Rom 1:4 “Die krachtiglijk bewezen is te zijn de Zone Gods naar den Geest der heiligmaking…” (= Die in Zichzelf heilig is, en door Zijn verdienste en kracht ons heilig maakt). Dus het zonder zonden zijn maakt Jezus goddelijk en maakt Zijn offer volmaakt! Dat is dan direct ook een antwoord op de tweede vraag. Het is bijzonder dat de Kanttekeningen ook stellen dat Jezus Zichzelf uit de dood heeft opgewekt; daarmee onderstrepen ze Joh. 2 : 19, 21; Joh. 10 : 18.

Als Christus’ offer beter is en meer vrijspreekt van schuld dan iets anders, wat is dan dat andere? Dat zijn de offers en ceremoniën die Mozes het volk heeft geboden. Als voorbeeld noemt Paulus het bloed van stieren en bokken en de as van de jonge koe. Was dat dan allemaal niet toereikend? Deed dat niets? Nou, in vers 13 zegt hij wel dat die dingen het volk reinigde ‘tot de reinheid van het vlees’; de Basis­bijbel vertaalt dat met “Daardoor werd het líchaam van de mensen weer rein.” Maar een reiniging totdat Christus kwam en op voorhand goed dankzij het volmaakte offer dat Hij zou gaan brengen!

Hoewel die offers het lichaam wel reinigden, konden ze de gewetens van mensen niet zo diep reinigen. Dat concludeer ik uit het tegenovergestelde van wat er in de tekst staat: de meerwaarde van Christus’ volkomen offer is dat Hij ons geweten reinigt. Zo krijgen we geloofszekerheid. Dat ontbreekt vaak bij mensen die volgens de wet willen blijven leven. Hen teistert de vraag: is het allemaal genoeg?

Het geweldig rijke van de verzoening die Jezus heeft gerealiseerd is dat niet één, tien of honderd zonden zijn vergeven, maar dat ál mijn zonden op Hem zijn gelegd en weggedragen. Ook die van morgen of volgend jaar. Maakt het dan niet meer uit hoe ik leef? Jawel, uit je levensstijl laat je Hem zien dat je van Hem houdt. Hóe gaaf is Jezus’ offer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten