woensdag 24 februari 2021

Bloednodig


Ook de tent en alle voorwerpen voor de aanbidding van God besprenkelde hij met bloed. En bijna alles wordt onder de wet van Mozes met bloed gereinigd. Zonder bloed is er geen vergeving.
Hebreeën 9 : 21-22

Zonder bloed geen vergeving! Wij spreken meestal over ‘zonder bloedstorting geen verzoening’. Maar dan zou je nog kunnen denken dat het om het ‘storten’ gaat. Echter het bloed is essentieel. Jesaja spreekt over iets dat bloedrood is en door Gods ingrijpen wit wordt als sneeuw. Dat is onmogelijk in het rijk van de natuur. Maar in Gods realiteit is dat absoluut mogelijk.

Bijna alles wordt gereinigd door bloed… Dat woordje ‘bijna’ zet Paulus erbij omdat er ook dingen waren die door water werden gereinigd. Denk aan het koperen wasvat waarin de priesters zich reinigden.

De Kanttekeningen leggen uit: “…sommige reinigmakingen van de wet geschiedden wel alleen door water, maar die doelden ook op het offer van Christus, op die manier dat bij Zijn dood bloed en water uit Hem zijn gestroomd (zie Joh. 19:34) en dieper nog 1 Joh. 5:6 waar staat: “Deze is het Die gekomen is door water en bloed, namelijk Jezus, de Christus; niet door het water alleen, maar door het water en het bloed. En de Geest is het Die getuigt dat de geest de waarheid is”.”

Voortdurend was bloed nodig onder het Oude Testament, omdat ook voortdurend zonden werden gedaan. Wat een offers bracht Salomo toen hij de tempel klaar had! Wat zullen al die dode dieren, al dat bloed de stad met stank hebben gevuld! En dan al die dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse offers nog.

Denk aan Grote Verzoendag, de dag waarop elke Jood verzoening kreeg voor de zonden van het afgelopen jaar en voor de komende tijd tot aan de volgende Verzoendag. Juist Grote Verzoendag is voor ons ‘gojim’ een mysterie dat we maar moeilijk doorgronden. Als wij komen met de Middelaar Die voor onze zonden Zijn bloed heeft gestort, zul je een ­vragende blik zien bij de orthodoxe Jood, die je zal wijzen op het door God ingestelde bloedige offer op Grote Verzoendag, tot een eeuwige inzetting en tot een volkomen verlossing van al zijn zonden!

Vergis je niet dat die kloof zich zo gemakkelijk zal laten overbruggen. En als deze Jood dat ook nog eens van harte meent, wat antwoord je dan? De God Die met zíjn voorvaderen een eeuwig verbond sloot, gebood toch dat Verzoendagoffer?

Zitten wij in de kerk ook niet vaak in onze maag met de eenmaligheid van Christus’ offer? Hoe kijken we naar onze dagelijkse zonden? Als wij onze zonden elke dag belijden, denken we dan niet vaak dat er eigenlijk weer opnieuw bloed moet vloeien? Is dat offer van Christus wel voldoende? God ziet je weer aankomen! Ja, dat ziet Hij! Heel graag zelfs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten