donderdag 2 april 2015

Goede Vrijdag


Eergisteren waren wij bij de opening van een bijzondere tentoonstelling in de Oude Kerk van Delft aanwezig. Een serie schilderijen van Jip Wijngaarden zijn vanaf dat moment te zien in de overzichtsexpositie onder het thema "Remember".

Eén van die schilderijen tekent een treffend aspect van Goede Vrijdag; het heet 'Daar zal Ik u ontmoeten'. Het verwijst naar de instelling van de 'Tent der samenkomst' of hedendaagser vertaald 'de tent van ontmoeting met God'.

'Daar zal Ik u ontmoeten', Jip Wijngaarden, 2011

Het schilderij vertelt hoe de HEERE aan Mozes uitlegde hoe het volk weer met Hem in contact kon komen. Er moest een bok worden geslacht en het bloed moest voor de Ark van het Verbond (linksboven in het schilderij) en op het gouden deksel met de engelen worden gesprenkeld. Er moest bloed vloeien, wilde het volk dat in zonde was gevallen, weer met God kunnen communiceren. Die nieuwe mogelijkheid was het initiatief van God Zelf! Dat bloed zelf kon de zonde van het volk niet verzoenen, maar de HEERE gebruikte dat teken, om ermee naar iets anders te verwijzen. Er zou iets anders gaan gebeuren, waardoor de zonde werkelijk bedekt kon worden en mensen God weer onder ogen konden komen.
Als dat niet zou gebeuren, zouden alle mensen eeuwig in Gods afwezigheid moeten blijven. En dat is de hel ten voeten uit! Deze bizarre werkelijkheid verdoezelen we graag, we leven er gemakkelijk langsheen, maar het is echt de werkelijkheid die we eens onder ogen zullen moeten zien, als er geen verzoenend bloed over onze zonden wordt gegoten. Van een lam? Van een dier? Ja en nee. Kijk maar naar het detail in van dit schilderij:



Op treffende wijze heeft Jip dat geschilderd, rechtsboven in het schilderij: Jezus Christus, Gods Eigen Zoon, heeft gedaan, wat geen mens kon en wat uiteindelijk ook geen lam kon bewerkstelligen: Hij gaf Zijn leven, vrijwillig. Hij riep uit: "Het is volbracht". Niet alleen Zijn taak zat erop, ook het werk was klaar, waardoor de weg tot God weer open ging. We zien mensen buigen voor het kruis. In eerbied, diep ontzag en intense dankbaarheid zetten we ons neer bij het kruis. Goede Vrijdag is met recht een goede vrijdag: hét kantelpunt in de wereldgeschiedenis; noem het maar de belangrijkste dag aller dagen. Door Jezus offer is er eeuwig leven mogelijk, in plaats van de eeuwige dood en dat moet iedereen weten! Hij verdroeg de Godverlatenheid, zodat wij niet meer door God verlaten behoeven te worden.

Ik zie mensen buigen, maar … kijk eens goed, ze dragen koffers. Zijn het reiziger? De schilderes heeft er zeker een link mee gelegd naar de wegvoering in de Tweede Wereldoorlog. Dat is namelijk ook een bloedrode draad door de tentoonstelling.

Maar ik zie er ook dit in: ons leven is een pelgrimsreis. We zijn reizigers naar de eeuwigheid, hoewel we ons misschien heel druk kunnen maken om ons aardse bestaan, onze tijdelijk rust en voorspoed. Echter… dat is wel tijdelijk. Zet je koffer eens neer, laat de echte werkelijkheid op je inwerken. Buig voor deze Man van Smarten, Die Zijn leven heel bewust aflegde, om het met Pasen weer op te nemen. Belijdt je schuld aan Hem (als je dat nog niet hebt gedaan) en laat je reinigen, daar bij het kruis. Zodat God ook jou weer kan ontmoeten; en jij Hem.
 

Hoe weet je nu zeker dat dit offer écht genoeg is (en dat er dus niet nog iets bij hoeft)? Wel, dat vieren we met het Paasfeest: God de Vader wekte Zijn Zoon weer op en daarmee toonde Hij aan de wereld hoe trots Hij op Zijn Zoon was. Wat is Hij Zijn Vader trouw geweest! Zo'n liefde voor Zijn Vader, daar nam Hij genoegen mee. Het was niet alleen volbracht, het was ook goedgekeurd, gecertificeerd. Voor eeuwig genoeg!

Aan het einde van de wereldgeschiedenis zal Jezus terugkomen. Dan zal God ons allemaal live ontmoeten. Het is niet om het even hoe je Hem dan onder ogen komt. Hij zal een vraag stellen. Niet 'Tot welke kerk behoorde je?' of 'Tot welk volk behoorde je?' of 'Hoeveel carrière heb je gemaakt in het zakenleven?', maar: "Wat heb je met Mijn Zoon gedaan? Heb je gezien wat Hij voor Mij heeft gedaan? En wat Hij voor jou heeft willen doen? Wat deed je ermee?" 

Het is elk jaar weer Goede Vrijdag, ook vandaag. Maar… heb je het goede van die Goede Vrijdag al ontdekt? Voor jou persoonlijk? Of laat je Jezus schouderophalend hangen? Het heeft nogal wat gekost! En jouw toekomst is ermee gemoeid. Die ontmoeting gaat er komen, die heeft Jezus geregeld. Vandaag is de vraag: hoe ga je die ontmoeting tegemoet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten