maandag 4 januari 2021

Wat moet ik met Melchizédek?


Hij (Jezus) is daar voor eeuwig onze Hogepriester geworden, net als Melchizédek.
Hebreeën 6 : 20b

In het volgende hoofdstuk komt een oudtestamentische persoon naar voren met wie Paulus de Heere Jezus vergelijkt. Of misschien wel andersom: hij vergelijkt Jezus met Melchizédek en opnieuw is Jezus superieur. Eerst de engelen, toen Mozes, daarna de Hogepriester, vervolgens de eerste hogepriester Aäron; tenslotte via verbondssluiting met eed én het priesterschap komt hij uit bij Melchizedek. Maar wat moet ik met die persoon Melchizédek? Ik volgde Paulus redenering niet goed.

Er waren een paar dingen die ik moest leren. Er staat niets voor niets in de Bijbel, ook al zie ik de logica er niet van in. Het eerste is: Paulus praat hier niet tegen nuchtere westerlingen maar tegen Joden, Hebreeën! En als hij tegen hen over het priesterschap spreekt, dan benoemt hij dingen die zij vanuit hun opvoeding kénnen! Wij niet of veel minder.

Daarbij constateerde ik na wat overdenking dat deze Melchizédek voor de Joden een mysterieuze en bijzondere man moet zijn geweest. Dat hebben wij veel minder en dat maakt het volgen van Paulus' redenering ook een stuk ingewikkelder.

Daarom raad ik je aan om na deze overdenking drie dingen rustig te gaan lezen die het begrijpen een beetje helpen: 

1. https://christipedia.miraheze.org/wiki/Melchizedek
2. www.israelendebijbel.nl/nl/bijbelonderwijs/digitale-bijbelstudie/2020/11/03/Melchizedek
3. www.oudesporen.nl/Download/OS1393.pdf

Voordat je dat doet ga ik je alvast een beetje op weg helpen met waar ik tegenaan liep.

Er is iets mysterieus, misschien zelfs mystieks in de persoon van Melchizédek. Zijn naam bestaat uit twee woorden: ‘Melech’ en ‘Tzedek’; Melech betekent koning; Tzedek betekent rechtvaardigheid. Die naam  betekent dus 'koning van de gerechtigheid' of ‘mijn koning is rechtvaardig’. Een zwaarbeladen naam.

Omdat je in die naam als iets bijzonders voelt, zijn er uitleggers geweest die meenden dat hij Jezus, God de Zoon, was, zoals Hij ook aan Abraham verscheen met twee engelen. Toch loop je met die uitleg klem.

Melchizédek wordt door Paulus op een vreemde manier als type van Christus ingevoerd en hij maakt hem ook op merkwaardige wijze als bewijsfiguur. Waar liep ik tegenaan?

Paulus stelt dat Melchizédek zonder vader en moeder en dus zonder stamboom was… Tja, als je iets niet kunt vinden is dat nog geen bewijs voor het ontbreken ervan! Ook dat hij net als Jezus in het hemelse heiligdom is binnengegaan… Ik voelde weerstand! Bijna skipte ik al die Melchizedek-teksten. Toch ben ik gaan zoeken, waarom Paulus dit deed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten