zaterdag 23 januari 2021

Waarom wil je meer van God weten?


Dan zullen ze elkaar niet meer hoeven te leren wie Ik ben. Want iedereen, van hoog tot laag, zal Mij kennen.
Hebreeën 8 : 11


Opnieuw zet ik even de corresponderende teksten onder elkaar (SV), zodat we voeling houden vanuit Hebreeën met Jeremia; zo zien we hopelijk ook hoe Paulus in zijn betoog over het nieuwe normaal voor christenen te werk gaat. Hier en daar kort hij in om het helder te houden.

Hebreeën 8 : 11  En zij zullen niet leren een iegelijk zijn naaste, en een iegelijk zijn broeder, zeggende: Ken den Heere; want zij zullen Mij allen kennen, van den kleine onder hen tot den grote onder hen.
Jeremia 31 : 34a  En zij zullen niet meer, een iegelijk zijn naaste, en een iegelijk zijn broeder, leren, zeggende: Kent den HEERE! want zij zullen Mij allen kennen, van hun kleinste af tot hun grootste toe, spreekt de HEERE…


Is preken en catechese over God dan niet meer nodig? Paulus spreekt over leren (grieks: didasko), dat is onderricht geven, onderwijzen of iemand de leer inprenten; het voorgeschrevene inprenten! Jeremia noemt het in het hebreeuws ‘lamad’, dat is: leren, onderrichten en oefenen of geoefend worden.

Mogen we elkaar dan niet meer over God ­vertellen en weten we gelijk alles over Hem als Hij in ons leven komt en ons onze zonden vergeeft? Nou, dat zou strijden met het gegeven dat er groei is in de genade en in de kennis van Christus. Dus dat kan het niet zijn. Paulus en Jeremia (en dus God Zelf) bedoelt hier iets anders. Misschien wel juist een pijnpunt!

Veel gesprekken tussen Joden onderling – zeker de wetgeleerden richting het volk ‘dat vervloekt is en dat de wet niet kent’ – en kerkmensen onderling hebben een betweterige toon. Men vindt dat die ander niet precies genoeg is, niet het fijne van God weet. Maar kennis is slechts selectief: wie een kennisautoriteit is op het gebied van middeleeuwen, weet waarschijnlijk weinig over bloemen of vulkanen.

De wet, die de kennis van God zou moeten verdiepen en vergroten, werd een zwaard om de ander mee neer te slaan en een maatlat waarlangs de ander de maat genomen kon worden. En zo ga je niet om met je naaste en met je broeder! Je snauwt die ander niet toe met een misprijzende blik: “Je moet eerst de Heere maar eens leren kennen, want het is met jou nog niks!” Nee, het zal anders gaan.

Als Gods Geest in ons werkt gaan we de dingen anders bezien, anders waarderen en we krijgen een verlangen om de HEERE beter te leren kennen.

Waar komt die kennis vandaan? Dát is een goeie vraag! Vanuit het gebrek aan kennis, dat de Heilige Geest ons laat merken en tegelijk gaat verhelpen! Zo zullen we God kennen. Niet straks pas, maar nu al!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten