vrijdag 29 maart 2019

Meer dan een autobiografie

Lijdenstijd 2019 - Bezinning X


…in de rol des boeks is van mij geschreven
Psalm 40 : 8b


Vorige week wilde ik een artikel inleveren over het schrijven van een boek over Jezus. De vorige paus schreef drie dikke delen over Jezus van Nazareth. De combi ‘paus’ en ‘onze achterban’ bleek niet acceptabel. Maar… wat zou het gaaf zijn een boek te schrijven over de Heere Jezus!
Er is van alles over Hem te zeggen vanuit en te lezen in de Bijbel. Sterker nog, als we de tekst van vandaag lezen dan zegt God de Zoon dat er in de boekrol, de Bijbel, over Hem staat geschreven. De berijmde psalm is nóg stelliger: “De rol des boeks is met Mijn naam vervuld…”
‘Vervuld’; betekent dat woordje dat de Bijbel ‘boordevol’ staat met de naam van Jezus? Of dat met de naam (en komst) van Jezus het doel van de Bijbel tot zijn vervulling is gekomen? Het zou, denk ik, beide kunnen.
Een boek over jezelf (laten) schrijven, een ‘Boek van ikke’ of autobiografie, is misschien voor jezelf leuk, maar zal op anderen toch vaak wat egocentrisch overkomen. Er is er Eén Die met recht en zonder enige vorm van egoïsme een boek over Zichzelf heeft geschreven: de drieënige God. Niet om er Zichzelf mee te behagen zoals mensen dat doen, maar om er mensen mee te vervullen.
En… toen Jezus op aarde was heeft Hij eigenlijk niets anders gedaan dan ‘voorlezen’ uit dát Boek! Hij heeft in geuren en kleuren laten zien en horen Wie en hoe Zijn Vader is. Hij kwam tot het Zijne en ze herkenden Hem niet meer. Maar toen Hij naar de hemel terugging was dat anders!
En toch is die Bijbel niet alleen een boek over de Vader… Met name het Oude Testament staat vol met dingen die met Jezus’ komst in vervulling gingen en waaruit bleek dat de Vader betrouwbaar en waarachtig is! Die tekst van vandaag is niet een terloopse opmerking, maar een vraag: springt je hart er van op? Het gaat over Jezus! Grijp je naar dát boek met graagte – honger – en intense nieuwsgierigheid? En maak je anderen nieuwsgierig om dat Boek ook te gaan lezen, zodat ze Hém leren kennen en tot hun vervulling komen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten