woensdag 13 maart 2019

Hoeft God geen offers?

Lijdenstijd 2019 - Bezinning II


Gij hebt geen lust gehad aan slachtoffer en spijsoffer; […]
brandoffer en zondoffer hebt Gij niet geëist.
Psalm 40 : 7


Wat raar? Wil God geen offers? Had Hij daar nooit behoefte aan? Ik trek mijn wenkbrauwen hoog op. Dat is toch in tegenspraak met heel die offerdienst bij Mozes? De HEERE had toch in detail laten opschrijven hóe Hij gediend wilde worden en hoe de mens tot verzoening met Hem kon komen? Er moesten dieren sterven voor de zonden van de mens. Er moest bloed vloeien! Was dat dan allemaal door Mozes verzonnen? Wat zingt David hier nou?
De woorden ‘lust’ en ‘geëist’ in deze tekst hebben de lading ‘voldoening’; dus dat God het ‘voeldoende’ zou vinden. Die offers op zich waren echter niet toereikend. Met dát doel waren ze ook nooit bevolen. Ze waren teken van iets beters dat komen zou; Iemand beters! Zo’n offerdier dat als een slachtoffer werd gedood, willoos en lijdelijk, kon God niet tevreden stellen. De Vader wachtte op een Offerlam, Dat gewillig en welbewust naar de slachtbank zou gaan. Dat doelbewust de onmetelijke prijs van mensenzonden ging vereffenen met een fiere onverschrokkenheid – als de Leeuw van Juda – voor Hém.
Jezus was niet de trieste mislukkeling die veel Passions van Hem maken. Hij was niet het slachtoffer Dat er niets aan kon doen: the wrong moment and the wrong place. Dikke pech! Nee, Hij was weloverwogen en doelbewust juist daar waar de dingen zouden gebeuren zoals Hij ze wilde. Niet om Zelf de Held uit te hangen, maar om Zijn Vader intens tevreden te stellen en een opening te maken voor de mens die met zijn domme zonde dikke muren van schuld opstapelde tussen zichzelf en God, zijn Schepper.
Nee, God had geen plezier in die arme lammetjes die mekkerend werden gekeeld; aan die stieren die loeiend dood werden gestoken en met een plof op de tempelvloer de laatste adem uitzuchtten, terwijl een plens bloed over de plavuizen gutste. God houdt niet van horror. Hij was juist enorm hard aan het werk om jou en mij te kunnen bereiken! Onpeilbaar pure liefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten