vrijdag 22 maart 2019

Het scharnierpunt

Lijdenstijd 2019 - Bezinning VII

Toen…
Psalm 40 : 8a
 


Nee, ik ga geen verhandeling geven over supra- en infralapsarisme, die twee groepen die veel overeenkomsten hadden en de remonstranten er met hun derde weg hebben uitgewerkt. Hoewel er over die twee visies nooit ferme uitspraken zijn geweest, is er best veel op te merken over de effecten van hun visies op hun beider preken. Maar daarover hier niet.
Het ‘toen’ in de tekst zou namelijk voor misverstanden kunnen zorgen. Als zou in de loop van de tijd een scala aan offers zijn gebracht voor de zonde, maar uiteindelijk moest God constateren dat Hij daar geen zin in had. Toen… Dat woord heeft in ons taalgebruik meestal de lading en betekenis van tijd of tijdsvolgorde. Iets dat op iets anders volgt.
Als je zó redeneert, dan heeft de Zoon dat ook een tijdje aangekeken en ‘toen’… – was dat na Abel, bij Mozes, onder koning David of na de Babylonische ballingschap? – besloten dat er een andere oplossing moest komen. Toen…
Nee, het woordje ‘toen’ kan ook de betekenis hebben van “als dat zo is’ of ‘in dat geval, dan…’ “Alle plannen leken te mislukken, toen besloot ik”, of “Iedereen was druk, toen heb ik het zelf maar gedaan”. In dit geval: “Er was niemand die goed deed, ook niet tot één toe! Toen zei Ik, zie Ik kom!”
Als niemand het dan doen wil, dan doet de Zoon het wel. Dat klinkt echter nogal geïrriteerd. Zo van: “Als niemand de vaat wil doen, dan doe ík het wel.” Of bij het Laatste Avondmaal: “Als niemand andermans voeten wil wassen, dan doe Ík het wel.” Maar niets is minder waar! De Zoon bood Zich niet alleen vrijwillig aan, onbaatzuchtig, maar ook met grote opgetogenheid aan om de wil van Zijn vader te doen én te volbrengen. Omdat Hij als geen ander wist dat die offers zelf ten diepste Zijn Vader niet tevreden konden stellen.
Als die offers Zijn Vader niet tevreden stellen… tóen besloot Hij te komen. En tóen veranderde alles tot in eeuwigheid. Dát werd me een scharnierpunt in de tijd! Vind jij dat ook niet een geweldig en schitterend woordje? Toen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten