donderdag 20 november 2014

Komt als kind'ren van het Licht

"Terwijl gij het Licht hebt, gelooft in het Licht, opdat gij kinderen des Lichts moogt zijn."
Johannes 12 : 36a

Prachtig, die bewerking van Feike Asma over het lied: "Komt als kind'ren van het Licht". Eén van de eerste orgelstukken die mij diep raakte. Later ontdekte ik dat die term 'kinderen van het Licht' uit de Bijbel komt.
  • Lukas 16:8 "En de heer prees den onrechtvaardigen rentmeester, omdat hij voorzichtiglijk gedaan had; want de kinderen dezer wereld zijn voorzichtiger, dan de kinderen des lichts, in hun geslacht."
  • Johannes 12:36 "Terwijl gij het Licht hebt, gelooft in het Licht, opdat gij kinderen des Lichts moogt zijn. Deze dingen sprak Jezus; en weggaande verborg Hij Zich van hen."
  • Efeze 5:8 "Want gij waart eertijds duisternis, maar nu zijt gij licht in den Heere; wandelt als kinderen des lichts."
  • 1 Thessalonisenzen 5:5 "Gij zijt allen kinderen des lichts, en kinderen des daags; wij zijn niet des nachts, noch der duisternis."
"Kinderen des Lichts". Als enige tekst schrijft onze dagtekst Licht met een hoofdletter. Direct wijzend op Christus, Die Zelf deze woorden uitspreekt. Hoewel… Hij spreekt ze ook in Lukas 16. Maar daar tekent Hij ons die kinderen van het licht als een groep, een partij. Als behorend tot een partij, verwoord je de boodschap en missie van je partij in eigen woorden. Daarmee – dat zagen we deze dagen bij twee leden van de PvdA – ben je nog niet eensgeestes met de partij zelf. Wij mensen zijn sterk geneigd om de mensheid in groepjes te verdelen; en grofweg in twee groepen: goed en fout; of: mensen van het licht (het goede) en mensen van de duisternis (het kwaad). Je krijgt al snel een Yin-Yan-principe. Dat is ook het gevaar van allerlei exegese uit vrije groepen. Je sluit je aan bij een overtuiging… Maar zo is het Christendom niet…

Christus doelt op iets anders met dat 'Kinderen des Lichts'. Het zijn niet zomaar volgelingen van het principe van het licht, het goede. Het zijn 'kinderen'… 'geteelden' of 'nakomelingen'. Zo werd Adam genoemd: kind of zoon van God (Lukas 3 : 38). Hij was een afschaduwing van God Zelf; hij droeg Zijn beeld. Er is niet alleen een 'bloedband', maar er is ook een genetisch-voortgebrachte lijn. 'Kind' is verbonden met 'geboorte'. Zo is ook 'kind van het Licht' verbonden met 'wedergeboorte'. Je bent geen partijgenoot van het licht, maar er is in geestelijk opzicht iets 'genetisch' veranderd, doorgegeven, geteeld.
'Kind van het Licht' schept dus verantwoordelijkheid en verplichting: je behoort je te gedragen als kind van het Licht, zoon of kind van God! Daarin interpreteer je de grondwet van het Licht niet met jouw eigen woorden, maar draag je die zuiver, onafhankelijk (met wegcijfering van mijn oude ik) uit, vanuit het diepst van je hart!

Er staat in onze tekst iets merkwaardigs: "Terwijl gij het Licht hebt…" Alsof er een tijd zal aanbreken, wanneer het Licht er niet meer is, of dat je het althans zult kwijt zijn/verliezen. Is er dan afval der heiligen? Nooit en te nimmer! Wij worden kinderen van het Licht, door met dat Licht in aanraking te komen en te blijven. "Zolang er leven is, is er hoop", zeggen we wel eens… welnu: zolang het Licht er is, is er hoop kind van het Licht te worden. Maar ben je het eenmaal, dan blijf je het. Dus geen krampachtigheid, alsof je het zou kunnen verliezen! Maar werkt nu het dag is: de genadetijd. Want Jezus' opdracht luidt: "Gelooft in het Licht!" Loop jij nog in de risicozone? Moet jij het nog hebben van het hoop om kind van het Licht te wórden? Of mag je weten dat je het bént? Pas dan, pas dán "wandel je in het licht van Jezus"!

En wanneer je kind van het Licht geworden bent, ga je meer en meer de kenmerken, de trekken, van het Licht vertonen. Immers, het Licht heeft je nieuw geschapen, voortgebracht. Kom dan, als kinderen van het Licht.
Komt als kind'ren van het licht. 
Aan het werk getogen. 
Vreest niet! Elke vijand zwicht 
voor Gods alvermogen. 
Alles sterkt u in uw loop, 
toekomst en verleden. 
Leg maar steeds vol blijde hoop 
al uw kracht in 't heden.

En die laatste regel betekent niet dat we het moeten hebben van het hier en het nu, maar dat we ons dagelijks werk zonder angst of bangigheid doen, maar ziende op het einde van de reis: de eeuwige heerlijkheid. Laten mensen maar merken en zien aan ons dat we kinderen van het Licht zijn. Niet om er mee te pronken, maar om die wandel aan te prijzen, ja om de HEERE Zelf aan te prijzen bij de mensen die dagelijks ons pad kruisen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten