maandag 9 maart 2015

Nabetrachting HA - Een goede bekomst

"…Daarna stond hij op, en volgde Elia na, en diende hem."
1 Koningen 19 : 21c

"En hij stond op en ging heen; en ziet, een Moorman, een kamerling, en een machtig heer van Candace, de koningin der Moren, die over al haar schat was, welke was gekomen om aan te bidden te Jeruzalem; en hij keerde wederom, en zat op zijn wagen, en las den profeet Jesaja"
Handelingen 8 : 27-28

Filippus stond op en ging heen… vanuit een tot geloof gekomen stad naar één zoeker


Gisteren zat je hopelijk aan tafel bij de HEERE. Hoe was het? Misschien – dat ervoer Elia ook op de Horeb – was het goed om nabij God te zijn. Je wilde misschien wel blijven, maar, dat kan niet. We hebben immers gehoord: Verkondig de dood des Heeren, totdat Hij komt. Er is dus werk aan de winkel. Je hoeft dat wat je genoten hebt niet te vergeten; integendeel! Je zult het nodig hebben voor onderweg. De weg zou immers teveel zijn? Welnu, vandaag en in de komende drie maanden, zo God het geeft, is er werk te doen. In lofprijzing, dankbaarheid en aanprijzing aan anderen.

Goede bekomst

In de tekst uit 1 Koningen 19 zien we Elisa – nadat de maaltijd is beëindigd, afgeruimd en afgesloten – opstaan en daadwerkelijk zijn vorige toekomst de rug toe keren. Hij volgt voortaan Elia en dient hem. Het is de houding van een leerling bij zijn leermeester. De maaltijd heeft hem vast en zeker goed gedaan, maar nu is er werk aan de winkel. Er moet een moment van afscheid komen en een daadwerkelijk opstaan en de nieuwe weg inslaan.
Hoe was het gisteren? Was het fijn aan Christus' tafel? Kon je op 'adem' komen bij Hem. Even alleen met Hem en door Hem persoonlijk gevoed worden? Je hebt een week voor je waarin je mag terugkijken en nagenieten.
Na het eten zeggen we meestal: "Goede bekomst." Wat betekent dat woord 'bekomst' eigenlijk? Op de website over de etymologie (oorsprong) van bepaalde woorden las ik het volgende:

bekomen ww. ‘uitwerking op iemand hebben’. Onl. bikuman ‘tegemoetkomen’ in unse herro ímo thar bequam ‘kwam onze Heer hem daar tegemoet’ [1151-1200; Reimbibel]; mnl. becomen ‘bevallen, behagen’ in die sparen die uon bequamen ‘de balken die hun (het meest) bevielen’ [1220-40; VMNW], ‘uitwerking op iemand hebben’ in de wortele alle, si di wale bekomen ‘alle wortels, zij hebben een goede uitwerking op je’ [1253; VMNW]. Afleiding van komen met het voorvoegsel → be-. ♦ bekomst zn. ‘zoveel als iemand verlangt’. Mnl. eerst met ander achtervoegsel becomte ‘behagen, genoegen’ [14e eeuw; MNW]; vnnl. bekomte, bekomste [1607; Kil.]. Afgeleid van bekomen met hetzelfde abstracta-vormende achtervoegsel als in bijv. → begeerte en → beroerte. Onder invloed van het zn. mnl. comst(e) ‘komst’ is de vorm met -s- opgekomen, die de oudere vorm verdrongen heeft.


Zo wens ik je toe dat het Avondmaal een 'goede uitwerking' op jou en je geloofsleven zal hebben. Ook hoop ik dat het je 'behagen en genoegen' mag hebben gegeven. Dan komt Gods gift ook tot zijn doel. En mag je dat ook delen met en doorgeven aan anderen! In die betekenis dus: Goede bekomst!

Aan het werk

Misschien heb je gisteren tijdens de tafel wel bedacht hoe je voortaan nóg meer de HEERE zou kunnen dienen. Uit dankbaarheid en misschien ook wel uit verlangen en gedrevenheid. Het is goed om in die zin 'ambitie' voor de HEERE te hebben. Maar… wel, net als Elisa, áchter Hem aan. Wat hebben we behoefde in de gemeenten aan mensen die gedreven zijn en niet passief, consumptief enkel nu plek bezet houden en hooguit een duit, maar geen daad, in het zakje doen.
In Handelingen 8 komen we ook zo'n gedreven mens tegen: Filippus. Hij mocht zegenrijk werken in Samaria. Het werk van de HEERE brak door; je zou zeggen: nu begint het pas. Hij had er ook vast langer willen blijven, maar het kon niet. De HEERE riep hem weg, naar een woeste plek waar slecht 1 man kwam aanrijden; een moorman nog wel!
In afwachting van wat de HEERE hem als taak zou opdragen, wachtte Filippus, totdat de Geest hem de opdracht gaf om zich bij die wagen te voegen. En dan zien we Filippus ook in beweging komen: "Hij stond op en ging…"
Laten we in die bereidheid de dagen na het Avondmaal mogen ingaan: "HEERE, plaats Gij iemand op onze weg, die we van U mogen vertellen. En als u vandaag niemand op onze weg brengt is het ook goed." Bereid klaar staan, als de HEERE ons 'nodig' heeft in Zijn Koninkrijk. Als we zoveel genade genoten hebben, is er ook zoveel uit te delen aan hen die het nog zonder moeten doen. Opdat ook zij een goede bekomst mogen ontvangen: dat het Woord van God een goede uitwerking mag hebben in hun leven en het hen tot in het diepst van hun ziel mag behagen en genoegen geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten