dinsdag 20 april 2021

Door het Woord zijn we zichtbaar


Doordat we God geloven, begrijpen we dat de wereld door het woord van God is ontstaan. Wat we nu zien, is niet ontstaan uit iets zichtbaars, maar uit iets onzichtbaars, namelijk het woord van God.
Hebreeën 11 : 3


Misschien een merkwaardige conclusie uit dit vers “door het Woord zijn we zichtbaar”, maar denk er maar eens over na. Het staat er eigenlijk wel met zoveel woorden! Alles wat we zien is niet uit allerlei zichtbaars voortgekomen (dus geen evolutie), maar door het Woord van God! Revolutionair!

Veel reformatorische mensen zijn niet zo voor revolutionaire doorbraken en ontwikkelingen. Ze hebben het niet zo op iets dat voorheen niet was. Maar op één punt hebben ze een punt: de schepping door de Schepper was revolutionair! Alles was er voordien niet en is er nooit geweest.

Daar stond plots allemaal nieuws; geen hang naar vroeger, geen drang om te behouden en wars te zijn van ­veranderingen. In de schepping creëerde God pas echt een doorbraak; een verandering tot en met.

En ik houd daar maar graag aan vast. Ik vind het wel zo diep en mooi dat het allemaal niet geleidelijk is ontstaan. Dat ik via de vis, de cavia of de aap een mens ben geworden. Ik vind het wel een diepe en zeer waardevolle gedachte dat God er persoonlijke moeite voor heeft gedaan om mij te maken met Zijn vingers. En dat Hij Zelf de adem in mijn neusgaten heeft geblazen, rein en heilig.

Misschien moeten evolutionisten ook eens wat revolutionairder denken dan hun passieve, baboesjka-ontwikkelingsgedachten. Van wetenschap krijg je soms best een kokervisie!

De SV zegt “Door het geloof verstaan wij dat de wereld door het woord Gods is toebereid, alzo dat de dingen die men ziet, niet geworden zijn uit dingen die gezien worden”. Persoonlijk vind ik ‘verstaan’ mooier dan 'begrijpen’; een goed verstaander heeft een half woord nodig, zeggen we vaak.

God geeft geen verklaring, maar spreekt tot ons zodat wij Hem verstaan. Spreken door het zichtbare; mooie woordspeling. En in dat woord ‘toebereid’ ligt de ondertoon dat de schepping met zorg is gemaakt en een doel heeft: dat ik mijn Schepper beter versta.

Ook hier weer terug naar vers 1: geloof is een fundament onder wat God belooft: zo weet ik zeker dat ooit werkelijkheid wordt wat Hij me belooft. Het geloof is bewijs voor wat we níet zien! Als het zichtbare al zoveel zekerheid geeft, als ik door het zichtbare al zo trots op God kan zijn, hoeveel te meer wanneer het onzichtbare door dit geloof waarheid voor me wordt!

Psalm 18: met mijn God spring ik over een muur; als een kind zo vertrouwend op zijn Vader! Feiten voegen niet meer zekerheid toe dan geloof mij geeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten