donderdag 22 april 2021

Als het van Jezus komt, móet het wel waar zijn


Doordat hij God geloofde, heeft hij het volk het Paasfeest laten vieren. Hij heeft ervoor gezorgd dat ze het bloed van het lam op de deurposten smeerden. Want dan zou de doods-engel hun oudste zonen niet doden.
Hebreeën 11 : 28

Ik sla de opsomming van ‘geloofshelden’ even over en pik er die dingen uit die iets indirect of direct over Christus en het Nieuwe Normaal zeggen. In onze dagtekst ligt de focus op wat Mozes in het geloof heeft gedaan. Net zoals Noach een ark bouwde zonder dat er nog een spatje water uit de hemel viel. En net zoals Abraham simpelweg op reis ging zonder een concreet reisdoel.

Als iemand je een opdracht geeft, maar jij verwacht niet veel effect, zul je die ­opdracht met tegenzin doen. Er zijn mensen die in discussie gaan over het nut. Er zijn helaas nóg meer mensen die “Oké dan…” zuchten en schouderophalend beginnen.

Díe houding staat totaal haaks op het geloof. Er staan in de Bijbel wél gelovigen die niet begrijpen waarom God deze weg kiest en in discussie gaan, maar nooit gaan ze schouderophalend aan de slag.

Nou misschien Jona… En Abraham? Je hoort in ieder geval geen enkel woord over zijn lippen komen. Toch zegt Paulus in Hebr. 11:17-19 “Doordat Abraham God geloofde, heeft hij gehoorzaam zijn zoon Izaäk op het altaar gelegd om hem te offeren.” Gehoorzaam doen wat God van je vraagt is nog wel wat anders dan schouderophalend het nut er niet van inzien, maar toch domweg doen. Abraham kon de belofte van de Messias niet rijmen met de opdracht. Maar juist die discrepantie versterkte het geloof in Gods wijsheid. Zeker als je hem tegen Izak hoort zeggen: “God zal Zelf in een Offerlam voorzien, mijn zoon!”

Mozes krijgt in onze tekst de opdracht om het volk op het hart te binden dat ze het bloed van het paaslam aan de deurposten moeten smeren. ­Misschien waren het maar lemen hutjes waarin de Israëlieten woonden; tóch smeren in je deuropening.

De werkelijke bescherming tegen de doodsengel mocht Mozes zelf niet bieden. Hij was gewend een slavendrijver dood te slaan, wilde dieren weg te meppen, als er gevaar dreigde. Maar nee… nu moet hij tegen een hemels oordeel bescherming bieden middels het roodverven van elke deurpost!

Maar sterker nog is de relatie die de SV legt tussen dat bloed en het pascha: “Door het geloof heeft hij het pascha uitgericht en de besprenging des bloeds, opdat de verderver der eerstgeborenen hen niet raken zou.” God beloofde behoud, als hij dát in het geloof deed. Mozes geloofde God op Zijn woord.

Dat gelovig besmeren van de deurposten kan niet zonder het geloof in hét Offerlam, al geloofde men nog in schaduwen. Juist omdat dit bloed indirect van Christus kwam, móest Gods belofte wel waar zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten