woensdag 14 oktober 2015

Uit Jezus' volheid putten

Uit Zijn volheid hebben wij ontvangen, ook genade voor genade…


"Want Dien God gezonden heeft, Die spreekt de woorden Gods;
want God geeft Hem de Geest niet met mate."
Johannes 3 : 34

Als je goed kijkt zie je dat 'Hem' in je Bijbel cursief gedrukt staat. Het betreft niet alleen Jezus, maar God geeft sowieso niet karig, niet met mate. Laten we eerst een twee parallellijnen trekken tussen Jezus en Zijn dienstknechten, om vervolgens toch ook de verschillen te bekijken en wat dat voor ons inhoudt.

Zo de hemelse Gezondene…

De tekst van vandaag is niet zomaar een losse zandkorrel. Eerder dit hoofdstuk stelde Nicodémus dat de mening van hem en zijn makkers over Jezus was: Hij is een leraar Israëls. En nog wel een leraar van een hoog niveau en groot kaliber. Welnu, in vers 34 krijgen we nog weer een aanwijzing hoe we met deze Leraar Israëls moeten omgaan. Nemen we Zijn getuigenis serieus?
Want als God iemand stuurt om van Hem te getuigen – Jezus, Zijn Zoon – dan spreekt Die ook voluit de woorden van God. Dit is een zinsnede die nogal onder druk staan in deze tijd. Een dominee is ook maar een mens, met zijn interpretatie. Niemand mag, zo lijkt het wel, de waarheid in pacht hebben. Alles moet vooral op losse schroeven blijven staan… Zie jij daar ook het werk van satan in? Hij wil niet dat mensen zekerheid vinden; en al helemaal niet een zekerheid in Jezus Christus.
Maar Gods bedoeling is dat mensen weer naar Hem terugkeren. Het probleem is dat satan gemakkelijk aansluiting vindt in het menselijk denken, maar dat God veel moeilijker natuurlijke aansluiting te vinden bij de mens. Hij had hem Zelf geschapen, naar Zijn evenbeeld, maar de mens is voor Hem wezensvreemd geworden.
Toch blijft rechtovereind staan dat Gods getuigenis waarachtig is en dat Zijn Woord het aannemen waard is. Sterker nog: het verwerpen van Zijn Woord is het bewust zoeken van de dood. Je bent zo dom als was, als je Zijn Woord niet gelooft. Een van huis uit ongelovig buurjongetje dat bij onze dochter in de klas van de christelijke basisschool zit vroeg aan mijn vrouw: "Het is toch niet te begrijpen dat zoveel mensen niet in God geloven? Als Hij je gemaakt heeft en zoveel van je houdt is het toch heel erg dat mensen Hem negeren? Daar moet wel straf op komen…" Daar word je stil van; hij sloeg de spijker op zijn kop.

…zo ook de aardse gezondenen…

Ook menselijke gezanten staan er niet alleen voor. Ook zij – wanneer ze werkelijk door God gezonden zijn – komen naar je toe met een uiterst betrouwbare boodschap. Je merkt het soms onder een preek. Hoewel predikanten mensen zijn, kunnen ze soms op een peilloze hoogte komen in de preek, waarnaar je wordt meegenomen. Dat is geweldig. Ze moeten op scherp staan, maar ook de hoorders moeten op scherp staan. Lauwe luisterhoudingen hebben weinig zegen te verwachten. Lauwe predikers, die weinig aan onderzoek van de Schrift doen, standaard gebeden bezigen, platgetreden paden bewandelen en kapstokpreken hanteren, zullen weinig vrucht zien. Dat wil niet zeggen dat de Geest erin kan blazen en dat het dan toch nog iets geweldigs wordt. Laten we niet te snel zijn in onze afwijzing en waarde-oordeel. Het zijn immers wel gezanten van Christuswege. En ook als zij het Woord van God voorlezen, spreekt God.
Aardse gezondenen mogen ook grote verwachting van diezelfde Heilige Geest hebben, Die ook Jezus zond, vulde en tot zegen stelde. Het werk van Gods Geest is niet te stuiten. Maar we kunnen met ons antwoord, onze houding, deze Geest wel bedroeven of zelfs uitblussen. Check er je houding nog eens op na. En kijk direct ook even hoe je naar de kerk gaat. Is er biddende verwachting en het gebed om zegen vooraf voor de predikant?

…maar toch verschillend

Toch is er een verschil. De van God gezonden hemelse Getuige is tot overlopens gevuld met de Heilige Geest. Dat is niet alleen een volheid zoals we die zien bij een overlopen de emmer. Het is ook een volheid van kennis en begrip. Hij is dan ook de beste Docent die je je kunt wensen. Hij overziet alles, en kent alles van binnenuit.
En aardse gezondenen kennen slechts ten dele. Zij moeten het doen met wat zij zelf kunnen bevatten. Ze kennen God – hoe intens ook – slechts ten dele en kunnen, ondanks een waterdichte dogmatiek, Gods denken slechts beperkt doorgronden. Zij moeten daarom ook altijd leerling blijven aan Jezus' voeten. Ook daar mag je best om bidden. Dat de predikant die jullie werd toevertrouwd, niet te zeer wordt opgehemeld en leerling blijft… En als je zelf op geestelijk terrein veel mag hebben geleerd, of hebt leren inzien, dan is het zaak daar nooit iets mee te worden. Ootmoed bewaart voor hoogmoed. En was is nou een mensenverstand, vergeleken bij Gods verstand? Wat is ons begrip, in vergelijking tot de volheid die in Jezus is?
Gods Geest deelt uit aan mensen, maar geeft hen een deel van Zijn volheid. Uit Zijn volheid hebben wij ontvangen, ook genade voor genade. Meer kunnen we niet dragen. Meer is ook niet nodig. We mogen gewoon mens blijven… Hoewel we na Genesis 3 veel zijn verloren, was ook Adam niet gelijk aan God. In Adam woonde geen volheid van de Geest. Hij was geen God, maar mens. Ook engelen zijn volmaakt op vele terreinen, maar ze zijn niet alwetend. Ook zij leren elke dag bij, hoewel ze 24/7 in Gods heilige nabijheid verkeren. Daarom wijzen we alle godsdiensten per direct af die de mens op goddelijke hoogte wil trekken. Nee, we ontvangen met mate, maar voldoende voor elk mens afzonderlijk. Zo'n wijze God hebben we nu! Daar staat je verstand toch bij stil?

1 opmerking:

  1. Ja, op Christus rustte de geest van wijsheid, macht, en van liefde. En idd, het verwerpen van Zijn Woord is het bewust zoeken van de dood. Onze relatie of niet-relatie met Jezus Christus bepaalt waar we onze eeuwigheid zal doorbrengen

    BeantwoordenVerwijderen