donderdag 15 oktober 2015

Jezus' macht is geen doel op zich

He's got the whole world in His hands




 "De Vader heeft den Zoon lief, en heeft alle dingen in Zijn hand gegeven."
Johannes 3 : 35


De hang naar macht is sinds Genesis 3 diep ingeworteld in ons mensenbestaan. We zijn immers op 'verduiveld' geworden, al meer lijkend op satan. Immers, hij wilde in de hemel alle macht grijpen en toen hij werd weggestuurd uit de hemel, zocht hij zijn machtsgebied op aarde en vond dit bij Gods evenbeelden Eva en Adam. De ernst van deze situatie wordt nogal eens in de fictieve sfeer van fantasy romans en dito animatiefilms.

Het gevaar van fictionvarianten van dit onderwerp

In mijn tienerjaren was de serie 'He-Man and the Masters of the Universe' bijzonder populair. Wandelende spierbundels met bovennatuurlijk krachten. Jaren later erop terugziend zaten daar veel overeenkomsten in met de Bijbel; maar met zo'n serie zet je het Bijbelverhaal eigenlijk weg als een fantasy-fiction verhaal. Op Wikipedia staat: "De verhalen vinden plaats op Eternia,  een fictieve planeet vol magische wezens en krijgers. Het hoofdpersonage is prins Adam,  de jonge zoon van Eternia's heersers koning Randor en koningin Marlena. Als Adam zijn Power Sword naar de hemel richt en de magische zin "By the Power of Grayskull!" roept,  verandert hij in He-Man,  "the most powerful man in the universe". Samen met zijn medestanders,  zoals Battle Cat,  Man-At-Arms en Orko,  wendt hij zijn krachten aan om Eternia te verdedigen tegen de slechte Skeletor en zijn trawanten. Skeletors hoofddoel is het geheimzinnige kasteel Grayskull te veroveren,  de bron van He-Mans krachten. Als dát hem lukt,  zal hij in staat zijn heel Eternia veroveren,  en misschien zelfs het gehele universum."
Dit soort series imiteren Jezus' macht, wanneer Hij zegt: "Mij is gegeven álle macht in hemel én op aarde!" (Matth. 28:18) Hoe geraffineerd zetten de bedenkers van dit soort verhalen en films de geestelijke situatie neer. He-man is natuurlijk een fictieve held die iets van Jezus' macht moet voorstellen. Maar voor je het weet ga je ook twijfelen aan de betrouwbaarheid van Jezus' realiteit. Voor je het weet creëer je een angst voor boze machten bij kinderen en daarmee een angst voor alles wat met God en de Bijbel te maken heeft. Of… je suggereert dat satans macht slechts met een totalitair geweld is te vernietigen. Maar is dat de bedoeling van Jezus' woorden in onze tekst: "De Vader heeft Mij alle macht gegeven?"

Heersten is beheersen

Macht in menselijk begrip is zoveel overmacht te creëren dat andere machten daar niet bovenuit kunnen komen. Wedijver in de sport of in de politiek zijn voorbeelden van het feit dat dat maar heel tijdelijke macht is. Dictaturen keuren we in het 'vrije westen' af, maar democratie is inmiddels een identieke heers-macht geworden om allerlei extremismen eronder te krijgen. Maar heersen is beheersen, binnen de perken houden. Hoevelen heersen met liefde? Wie is in staat om op een positieve manier macht uit de oefenen door met liefde, in plaats van met geweld, extremisme te beteugelen?
Daarnaast is Jezus' macht niet zoals wij mensen die zien. De Vader heeft Jezus alle macht gegeven, maar niet om ongebreideld de dictator uit te hangen. Er komt namelijk een moment – en dat is erg onderbelicht – waarop Jezus de macht weer teruggeeft aan Zijn Vader (1 Kor. 15 : 27-28):
"Want Hij heeft alle dingen Zijn voeten onderworpen. Doch wanneer Hij zegt, dat Hem alle dingen onderworpen zijn, zo is het openbaar, dat Hij uitgenomen wordt, Die Hem alle dingen onderworpen heeft. En wanneer Hem alle dingen zullen onderworpen zijn, dan zal ook de Zoon Zelf onderworpen worden Dien, Die Hem alle dingen onderworpen heeft, opdat God zij alles in allen."
Wat betekent dat? Dat Jezus' machtsgebruik slechts tijdelijk is en dus een ander doel heeft dan Zelf aan de macht te blijven. Voor Jezus is macht geen doel op zich, maar een middel om tot eer van Zijn Vader te herstellen, wat satan en wij in Genesis 3 hebben vernield.
Ook is het niet zo dat Jezus eigenmachtig met macht omgaat. Hij oefent geen schrikbewind uit, maar is zelfs in Zijn machtsuitoefening dienstbaar aan de eer van Zijn Vader. Nou, hoeveel machthebbers op aarde gaan zo met macht om?

Liefde is drijfveer van Jezus macht

Wat ligt eraan ten grondslag, deze macht die Jezus ontvangt? Het eerste deel van de tekst vertelt dat de Vader Zijn Zoon liefheeft. Al eerder – we hebben dat meerdere malen gezien – uitte de Vader aan de aarde Zijn opgetogen trots over Zijn Zoon. Waarom? Omdat de Vader zozeer geëerd werd door Zijn Zoon, dat Hij het imago van Zijn Vader weer wilde herstellen op aarde. Het verbroken beeld van God wilde Hij weer oprichten in de mensen die Zijn evenbeeld vormden. Wij praten zo platvloers en gemakkelijk over Jezus en Zijn offer. We zouden meer onder de indruk moeten zijn van de opgetogenheid van verlustiging van de Vader. "Kijk,' zegt de Vader eigenlijk, "dat is Mijn Zoon! Zo had ik de mens bedoeld. Kijk dan!"
Vanuit deze opgetogen liefde rust Hij Zijn Zoon toe met de totale macht. En ja, als we zingen "Hij heeft de (helse) gevangenis gevangengenomen" dan verbleekt toch dat flauwe aftreksel van He-Man die het kasteel van de Grijze Schedel wil veroveren? In die serie probeert de superheld alle macht in handen te krijgen, maar Jezus drijft satan weg uit zijn illegaal verworven terrein. Satan heeft geen recht van bestaan, omdat hij opstond tegen God. En allen die een evengelijke levensinstelling hebben, bestaan eveneens onterecht. Hun leven is totaal doelloos. Vandaar de oproep om deze Middelaar te voet te vallen. Niet kruiperig onderdanig, maar ootmoedig oprecht. Bij Hem, en bij Hem alleen, is het leven te vinden. Waarom zou je de dood kiezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten