dinsdag 13 oktober 2015

Nederland: 'leef', in plaats van 'leef je uit'!

We worden geroepen om tegen de stroom Jezus-negeerders in te zwemmen en Zijn getuigenis aan te nemen!
 
"…en Zijn getuigenis neemt niemand aan. Die Zijn getuigenis aangenomen heeft,
die heeft verzegeld, dat God waarachtig is."

Johannes 3 : 32b-33

Nou, niemand… dat is een groot woord. Anders zou vers 33 ook niet kloppen. Maar soms, soms denk je weleens: er komt niets op van het gezaaide Woord van God. En zo ook zijn deze woorden bedoeld. Lees de Kanttekeningen maar: in vergelijking met de menigte die achteloos aan Jezus voorbijgaan is het handjevol mensen dat Hem gehoorzaamt en serieus neemt bijna niets.

Klopt het wel wat er staat?

Hoe zit dat? Er staat toch ook in de Bijbel dat de zaligen uiteindelijk een schare zullen zijn die niemand kan tellen? Het is toch ook waar dat er alleen maar kinderen van God bijkomen en nooit afvallen. Zijn de velden niet wit om te oogsten? En ontbreekt het niet aan mensen die de getuigenis van Jezus willen aannemen, maar aan arbeiders in de wijngaard? Dat is zeker waar. We moeten die aspecten ook niet onderbelicht laten. Er is een grote schare van gelovigen die zelfs hun leven willen en moeten geven voor de zaak van Christus. En nooit zal er iemand uitvallen van hen die gezaligd zijn. Dat is een grote en zekere troost voor Gods kinderen. Maar… het hadden er nog zo enorm veel meer kunnen zijn, als je let op hoevelen verloren gaan!
Want waar het hier om gaat is de zorg dat zó velen Jezus negeren. Hem maar laten praten. En met zo'n enorm gemak, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Inderdaad, dat is de normaalste gang van zaken in de wereld. Men kan niet zeggen dat God niet genodigd heeft… maar men heeft niet gewild dat Hij Koning over hen was.
En dan is er nog wat. Veel refo-theologen willen vooral benadrukken dat wíj niets kunnen aannemen; en al helemaal niet als het ons niet is aangeboden. Zij vergeten echter dat, wanneer Jezus nodigt en Gods stem klinkt als Zijn Woord wordt gelezen of voorgelezen, zij iets kostbaars krijgen aangeboden. Het is niet de vraag of God ons wel iets aanbiedt, maar wat wij met het aangebodene doen. En juist daarover verbaast Johannes zich, met een intens verdriet. Juist in de kerk van die dagen – hoe actueel – is zo'n diepe verharding. Er wordt zo gigantische voorwaardelijk gedacht.
Als je zo alles op een rijtje zet is het eigenlijk onontkoombaar dat niemand Jezus' getuigenis als waarachtig aanneemt en ervoor buigt. Wat een oordeel zal dát met zich meebrengen op de Jongste Dag. Kerk in Nederland: wordt wakker! Trek de oogkleppen af en haal de duivelse koptelefoon van uw oren. Is er geen God in Nederland? Moet alles zó dogmatisch kloppen, dat er geen ruimte voor God meer overblijft?
En volk van Nederland, bekeer u en wordt wakker. Zie, de Man van Smarten roept u al zo lang toe: Komt allen tot Mij en wordt behouden. Je hoeft je niet te baden in de meest walgelijke zonden. Laat u reinigen door het bloed van het Lam en 'leef' in plaats van 'leef je uit'!

Waarom staat het er zó?

Je moet goed lezen wat er staat. Er staat niet dat God hen heeft 'verzegeld' (veiliggesteld) die de getuigenis van Jezus wél aannemen. Nee, er staat die diegenen die Jezus' getuigenis hebben aangenomen, hebben verzegeld dat God waarachtig is. Zij hebben, nadat ze bogen voor Christus en in Hem zijn gaan geloven, de waarachtigheid van God 'verzegeld'. Dat woord 'verzegelen' is een veelzijdig woord.
  • Je kunt iets ver- of bezegelen, er je stempel op zetten, waarmee het dicht, gesloten wordt en dus 'verborgen blijft' totdat het wordt opengemaakt. Dat betekent het hier niet.
  • Ook worden de engelen bijvoorbeeld 'verzegeld', bewaard, zodat ze niet meer kunnen afvallen van de HEERE. Ook dat wordt hier niet bedoeld.
  • Iets kan – en dat komt al iets dichterbij de betekenis – van een zegel worden voorzien, om te laten zien dat het van jou is. Je zet er je eigendomsmerk op.
  • De betekenis die het woord hier heeft is die van een bevestigende getuigenis in een rechtszaak. Je verzegelt, je bekrachtigt, dat iets waar is (of juist niet). Het is niet alleen een mondbelijdenis, maar het gaat dieper: je bevindt, je ervaart, dat het waar is wat er wordt beweerd.
Wie Jezus' getuigenis voor waar houdt, zal ondervinden dat God niet liegt, maar de volle waarheid spreekt. En… dat Hij doet wat Hij belooft. Tallozen zullen die waarachtigheid onder kritiek willen stellen. Zij dienen echter de satan, die alles verdacht wil maken. Ben jij zo'n 'ontkrachter' of juist een 'verzegelaar'? Wek je anderen met woord en daad op om God te dienen; kun je erover meepraten dat Hij is zoals Hij Zich openbaart en dat Hij doet wat Hij belooft? Of ben je een braaf-christelijke twijfelaar, die het eigenlijk ook niet precies weet en breng je daarmee anderen aan het twijfelen. Het komt er op aan hoe jij je opstelt tegenover Christus Zelf; die houding zal de wereld zien en merken. En die houding zou wel eens meer impact kunnen hebben in de goddeloze wereld om je heen dan je voor mogelijk houdt. De overtuigde houding zowel als de betwijfelende houding.
De vraag was: waarom staat het er zo in onze tekst, zoals het er staat? Wel, om ons wakker te schudden en niet mee te doen in de grote kudde twijfelaars en ongeloof-zaaiers om ons heen, maar als een echte Ichtus-vis tegen de stroom op te zwemmen en God te geloven op Zijn Woord. Waarom?

"God heeft een ding gesproken, ik heb dit tweemaal gehoord: dat de sterkte Godes is. En de goedertierenheid, o Heere! is Uwe; want Gij zult een iegelijk vergelden naar zijn werk."
(Psalm 62 : 12-13)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten