dinsdag 18 mei 2021

Wat ben je waard mét Jezus?


Anderen zijn uitgescholden en geslagen, geboeid en gevangen gezet. Ze zijn doodgegooid met stenen, gemarteld, doorgezaagd, onthoofd. Ze hebben rondgezworven in schapenvachten en geitenvellen, hebben honger en dorst geleden, zijn vervolgd en mishandeld. Maar het deed hun niets…
Hebreeën 11 : 36-38a

Zomaar een greep uit het Hebreeën 11, dat zo hooggestemd begon over het geloof van ‘geloofshelden’. We waren zo benieuwd over hoe ze dat deden, niet? Deze keerzijde is er helaas ook. Jezus volgen is niet de powervrouw of superman uithangen in het geloof, maar dat is Zijn smaadheid dragen.

Al die dingen hebben echt wel impact op je! Het is niet zo dat dat alles je niet meer raakt als je gelooft. Daarom is de vertaling van de Basisbijbel niet zo gelukkig: “Maar het deed hun niets…”

In de SV staat: “(Welker de wereld niet waardig was)”. Wat betekent dat in duidelijk Nederlands? Betekent dat dat de wereld voor hen niets waard was? Nou, niet niets… Ze gingen inderdaad niet op in de wereld van hun dagen. Maar het betekent iets anders. De HSV vertaalt het met “De wereld was hen niet waard.” Dat klinkt arrogant, toch?

Waren de mensen van de wereld te min voor hen? Daar kom ik later op terug. Wat het betekent is dit: in de ogen van de mensen van de wereld stelden deze Christenen niets voor. Wat een sukkels, om zo bewust voor een leven in verdrukking te kiezen! Dat hoeft toch niet? Nou, deze mensen hadden verder leren kijken!

Sterker nog, lees de Kanttekeningen: “De wereldse mensen hielden zulke gelovigen voor een uitvaagsel der wereld, maar de apostel getuigt daarentegen dat de wereld hun niet waardig was, en dat daarom God hen als buiten het gezelschap der wereld onderhield; zoals David lang in de wildernissen dwaalde, en Elia tijdens de vervolging onder koning Achab; en ook die honderd profeten die door Obadja in de spelonken verborgen waren, werden onderhouden.”

Juist door die hoek van de klappen te kiezen, waren ze beter af, want God was aan hun zijde! Die profeten kenden Jezus nog niet en ook Elia en David geloofden nog niet concreet in Jezus, zoals wij Hem kennen. Maar toch was Hij de vervulling van hun geloofsverwachting. En wat zij nog niet wisten: deze Jezus ging een nóg diepere weg, maar juist omdat Hij getrouw was heeft God Hem een naam gegeven vér boven alle namen, zodat wij ons in Hem verlustigen.

Het is niet arrogant als je stelt dat de wereld jou niet waard is. De wereld is jouw aanbidding, tijd en aanzien niet waard. Dat betekent niet dat je geen boodschap aan die mensen hebt; integendeel! Je hebt juist dé boodschap voor hen: het Evangelie. Maar de wereld heeft jouw hart niet; dat hart is wel iets, ja Iemand, beters waard: Christus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten