zaterdag 29 mei 2021

Het summum van negeren, met de juiste focus


Daarbij moeten we alleen op Jezus letten, want Hij is onze Leider. Hij wijst ons de weg en gaat voor ons uit. Hij is ons voorbeeld in het geloof. Hij verdroeg de dood aan het kruis en alle schande, omdat Hij wist hoe blij Hij daarna zou zijn. Nu zit Hij naast God op de troon.
Hebreeën 12 : 2

De StatenVertaling spreekt over Jezus Die “het kruis heeft verdragen en schande veracht”! Dat wat jou veracht, verachten. Trotseren wat jou kleineert. Negeren wat jou negeert en door verklaren wat jou doodverklaart. Het lijkt geweld tegen geweld, maar het gaat dieper! Beter nog: het gaat hoger!

We leren elkaar prioriteiten te stellen. Wat het belangrijkste is moet je ook als eerste aandacht geven. Wat het eerste af moet, moet je ook het eerste oppakken of aanpakken. Dat is hoe je je lijstje zorgvuldig kan afwerken.

Wel, houd dat beeld even vast. In het geloofsleven gaat het eigenlijk ook zo. Jezus leert ons om eerst het Koninkrijk van God te zoeken en al het andere zal je worden toegeworpen. Geestelijk gezien is dat dus prioriteiten stellen. Zover kunnen we de Bijbel nog wel volgen. Maar nu gaat het om verdrukking: ook dan moet je, wat prioriteit verdient, ook prioriteit geven! Hoe doe je dat?

Paulus vergelijkt het leven van het geloof met een wedstrijd. Topsporters leren om prioriteiten te stellen en alles op te geven, dat om aandacht zeurt, ten gunste van hun prestaties. Alle aandacht en energie moet in de training en straks ook de ­wedstrijd worden gestoken. Want als je je laat afleiden zul je nooit de finish op tijd halen, laat staan de eerste prijs behalen!

Nu zit er aan dat beeld een enorm gevaar. Dat is: dat je gaat denken dat er maar eentje de eerste kan zijn en dat jouw prestaties ertoe doen om zalig te worden. We moeten van een paar cliché-fouten af. Ten eerste: wie tot geloof komt, is reeds winnaar in Christus. Het gaat hier niet om ‘tot geloof komen’, maar om ‘volhouden ondanks de verleiding om de moed te laten varen’. Schade loop je niet op door schande, maar door afleidingen, vérleidingen!

In het gewone leven kan het voorkomen dat je in de ‘overleef-modus’ komt. Dat is een houding, waarin je je niet meer afvraagt wat de economische en voordeligste manier van leven is, maar je akkert door om het pijnlijke simpelweg achter je te laten.

Nou, dáár zet Paulus ons niet toe aan. We moeten op Jezus zien, omdat Hij de juiste prioriteit stelde: de heerlijkheid bij Zijn Vader, die écht helemaal opweegt tegen de schande die Hij moest lijden. Negeer de beschadigingen, acht de schande niets waard en focus je op Gods heerlijkheid als de hoogste en meest werkelijke realiteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten