maandag 8 maart 2021

Hoe ziet God mij? Hoe moet ik mezelf zien?


…Hij doet het eerste weg en vervangt het door het tweede. En door het offer van het lichaam van Jezus Christus zijn wij voor altijd volmaakt gemaakt.
Hebreeën 10 : 9b-10

Ja, want de vorige keer is er nog een vraag blijven liggen: Hoe moet ik mezelf zien en vooral: hoe ziet God mij? Dat heeft namelijk alles te maken met de kracht van die heiligmaking. Wat zegt het Oude Testament over de zondaar die offert? Wat zegt het Nieuwe Testament? En wat zegt onze dogmatiek?

In vers 3 lazen we dat de jaarlijks terugkerende offers de Joodse gelovige herinnerden aan het feit dat hij of zij ongehoorzaam aan God was. Is dat nog zo?

Dan slaat Paulus een vreemde weg in. Hij gaat Psalm 40 citeren en op Jezus betrekken: “Daarom zegt Jezus bij Zijn komst in de wereld: "U wilde eigenlijk geen dier-offers, meel-offers en wijn-offers. Maar U heeft Mij een lichaam gegeven om te offeren. Het gaat U niet om brand-offers en vergevings-offers. Daarom zei Ik: 'Kijk God, hier ben Ik om te doen wat U wil, zoals in de Boeken al over Mij staat geschreven.' " Eerst zegt Hij dus: "U wilde geen vlees-offers, brand-offers en vergevings-offers. Het gaat U daar niet om." Toch werden die gebracht, omdat dat moest van de wet van Mozes. Maar daarna zegt Hij: "Kijk, Ik ben gekomen om te doen wat U wil".”

Helaas vertel Paulus niet hoe een Jood dat dan precies zag, omdat hij hier tegen Joden spreekt. Voor hen was alles duidelijk. Maar voor ons niet. Volgden ze dus echt als een robot de wet van Mozes? Omdat het moest? Dat kan ik mij niet voorstellen. Er is meer dan alleen het gehoorzamen van Mozes. Het is ook de gehoorzaamheid aan wat God voorschreef.

Paulus wil iets duidelijk maken: Jezus’ komst was omdat Hij iets wegneemt en er iets anders voor in de plaats zet. Schaft Jezus de wet af? Dat zou je kunnen concluderen. Maar dat is niet wat Hij doet. Hij vervult, wat wij hadden moeten vervullen, zodat de wet er het zwijgen toe zou doen. Hij legde dus plaats­vervangend de ons vervloekende wet het zwijgen op.

En dan kom ik bij die er nog liggende vraag: wat ben ik dan? Hoe moet ik mezelf dan nu zien? En… hoe ziet God mij? Nou, daar geeft Paulus direct antwoord op: “Door het offer van het lichaam van Jezus Christus zijn wij voor altijd volmaakt gemaakt.” Jezus vergeeft niet de zonden van gisteren of vandaag, maar Hij maakt ons “voor altijd” volmaakt.

De SV spreekt over dat we door Christus’ offer geheiligd zijn. Wat is dat? “Alles hebben wat nodig is tot onze volkomen heiligmaking, namelijk vergeving der zonden, vernieuwing des geestes en eeuwige zaligheid.” Niet ooit eens krijgen, maar hebben! God ziet mij in Christus als heilig. Nee, dat krijg je niet klein, maar dat is wel zo! En zo moet ik mijzelf ook zien. En diepe dankbare vreugde in God genieten. Nu reeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten