vrijdag 20 maart 2020

Ten oosten van Eden

"En Kaïn ging uit van het aangezicht des HEEREN; en hij woonde in het land Nod, ten oosten van Eden." Genesis 4:16

https://twitter.com/NoormanGJ/status/1238454965905088512?s=20



Afgelopen weekend kwam ik een tweet tegen van Geert-Jan Noorman, waarin hij vertelde dat hij het boek 'Ten oosten van Eden' ging lezen. Ik had direct door dat het over het paradijs ging, althans 'Eden'. De titel triggerde me en ik heb zondag de hele dag teksten zitten zoeken die hiermee te maken hadden. Toen ik wat later die dingen in het licht van de huidige corona-crisis bezag, vermoedde ik een les in deze geschiedenis, waaraan ook andere geschiedenissen zijn verbonden.

Al langer voelde ik de begeerte weer bijbelstudieblogs te gaan schrijven; het afgelopen jaar was hectisch vanwege een paar boekjes en lezingen die ik moest verzorgen. Je kunt je schrijversenergie maar één keer besteden. Ik denk dat het goed was, maar het is nu even welletjes geweest. De vorige crisis heb ik ook kunnen doormaken doordat ik bijbelstudie was gaan doen en blogs maakte met de overdenkingen. Die lijn wilde ik graag weer voortzetten! Ik ben Geert-Jan erg dankbaar voor zijn ogenschijnlijk anders bedoelde tweet… hij inspireerde me en God gebruikte het. Ik laat hem deze blog lezen.
Nee, ik ga niet in op het boek in, maar op de bron van deze titel: de geschiedenis van Kaïn die in gesprek is geraakt met God, nadat hij een moord (de eerste sinds de schepping!) had gepleegd. Eigenlijk was God niet heel toornig geweest. Hij had enkel wat vragen gesteld en Kaïn had zich als een korzelige puber gedragen. God gaf een belofte, maar Kaïn keerde God letterlijk de rug toe. En… dan gaat hij wonen in Nod, ten oosten van Eden! Wat is er met dat oosten van Eden? Wat is er met die drive van Kaïn? Wat is er met deze hele geschiedenis, die eigenlijk heel onreformatorisch klinkt? God straft het kwaad, zo lijkt het, helemaal niet. Kaïn was toch niet uitverkoren? Waarom zoekt God hem dan wel op? Waarop praat Hij zo vaderlijk met hem? Is dat aanbod van God dan toch welmenend? En komt dat hele dubbele-predestinatieverhaal misschien toch ergens in de knel? Duidelijk is wel dat God Zich hier niet aan onze refo-theologie houdt. De vraag is: wie begaat hier nou een fout?

En nog wat: waar komt die houding van Kaïn vandaan? Wat doet Adam, nadat hij uit Eden wordt verdreven? En wat doet Kaïn nadat hij dolend wordt gemaakt?
Tenslotte… dat oosten… zijn we dat al niet een keer eerder tegen gekomen? Was er niet een engel die de toegang tot het paradijs – en met name de toegang tot de Boom des Levens – afsloot aan de oostkant van Eden? Gaat Kaïn juist daarheen? We gaan het zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten