maandag 28 december 2020

We moeten Jezus eren en niet Mozes!

 


Maar Jezus heeft veel meer eer gekregen dan Mozes. Net zoals iemand die een mooi huis heeft gebouwd, meer wordt geprezen dan het huis. Hebreeën 3 : 3

Dit is een belangrijk beeld, dat we opnieuw helder op ons geestelijk netvlies moeten krijgen! Jezus is de bouwer van Gods huis en Mozes behoorde slechts tot het steiger- of bouwmateriaal. Of, zoals Paulus aan de Galaten schrijft: de wet was onze tuchtmeester (ter correctie) tot Christus kwam.

Waarom lezen we de Bijbel zo erg door een bepaalde dogmatische bril? Is dat omdat we echt zo weinig kennis hebben of omdat we anders onze houvast kwijtraken, die we tot nu toe vonden in een structuur die ons helder was?

In de eerste zes verzen van dit hoofdstuk vergelijkt Paulus Jezus met Mozes. Mozes was ook gezonden om het volk iets te leren over God. En hij deed dat trouw. Dat voert ons terug naar Numeri 12, waar Aäron en Mirjam in opstand kwamen tegen Mozes, hun broer. Ze vonden dat zij zelf ook recht hadden om leiding te hebben over het volk. Moet je horen wat God Zelf zei: “Luister naar wat Ik zeg. Als iemand een profeet is, dan spreek Ik tot hem door dromen. Maar dat doe Ik niet met mijn dienaar Mozes, want hij is heel trouw in het werk in Mijn huis. Met hem spreek Ik duidelijk en direct, en niet in raadsels. Hij ziet Mijn gestalte. Hoe durven jullie slechte dingen over Mijn dienaar Mozes te zeggen?" Toen vertrok de Heer weer. Hij was vreselijk boos op hen.”

Met dat woord ‘huis’ kan de tabernakel zijn bedoeld; toch corrigeren de Kanttekeningen ons hierin en zeggen 'dit is de gemeente van God'! Zij verwijzen naar 1 Tim. 3:15: “Het huis van God is de gemeente van de levende God. Het is een steunpilaar en een fundament van de waarheid.” Die tabernakel was maar een afbeelding van de intieme relatie van God en Zijn gemeente. Wij mensen maken er vaak een aparte godsdienstige heiligheid van. We moeten echter ‘beeld’ en ‘realiteit’ van elkaar scheiden om de Heere recht te doen in ons godsdienstig leven.

Mozes was weliswaar Gods knecht. Door hem heeft God Zijn gemeente willen bouwen, sturen, maar wel in beelden. Alles was Mozes het volk leerde is een afbeelding van wat komen ging. Het is als het ware de verpakking van een cadeau. Wij moeten niet een eigen cultus oprichten met de verpakking maar het moet ons gaan om de inhoud: Jezus Christus!

De gemeente is er niet voor de tabernakel, maar de tabernakel voor de gemeente. Het gaat niet om de regels; die brengen ons slechts bij Hem om Wie het draait: God de Vader. Hij zond Zijn Zoon met Kerst. Zijn Zoon verheerlijkte Zijn Vader. Dus moeten wij de wet niet verheerlijken, maar onze hemelse Vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten