donderdag 31 december 2020

Wat een Hogepriester!


Daarom zullen we van Hem vergeving krijgen wanneer we verkeerd hebben gedaan. Want Hij zal altijd goed en vriendelijk voor ons zijn. Hij zal ons op het juiste moment te hulp komen.
Hebreeën 4 : 16

Uit deze tekst zijn best veel belangrijke woorden wegvertaald, waardoor de boodschap eigenlijk te plat is geworden. Juist door die magere dingen te benoemen wil ik je laten zien hoe groot en groots onze hemelse Hogepriester is.

Vergelijk maar de Basisbijbel maar met de (H)SV:
“Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot den troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden om geholpen te worden te bekwamer tijd.” (SV)
“Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip.” (HSV)

Vertrouwen is iets anders dan vrijmoedigheid… In vrijmoedigheid zit namelijk iets paradoxaals: het kan niet maar toch… Het nochtans van het geloof.

Het is waar dat God ‘gaarne vergevend’ is, maar het toegaan tot de ‘troon der genade’ is een ander reisdoel dan het met vertrouwen naar Gods troon gaan… is het dat woordje ‘genade’ dat ik mis?

Vergeving krijgen is slechts een deel van het ‘barmhartigheid en genade krijgen om geholpen te worden’. God is meer dan alleen een Vergever van zonde… Hij wil bij ons hele leven betrokken zijn. We mogen Hem bij ons hele leven betrekken.

Maar waar het Paulus in dit gedeelte vooral om gaat is dat Jezus Christus, onze hemelse Hogepriester, zo goed weet wat wij meemaken als satan ons verzoekt. Hij heeft het allemaal van binnenuit Zélf meegemaakt! Alleen… Hij is staande gebleven en heeft dus bij Zijn Vader recht van spreken als Hij voor ons bidt! En juist daarin ligt onze vrijmoedigheid. Ja, het is ook zeker vertrouwen, dat als een anker in het binnenste Heiligdom wordt uitgegooid. Maar mijn pleiten aan Gods genadetroon wordt persoonlijk behartigd en gefinetuned door Gods eigen Zoon! Hoe persoonlijk wil je het hebben?!

Mijn gebeden zijn gebrekkig en elk woord wat boven het maaiveld van het reguliere uitsteekt loopt het risico aangetast te zijn met een vorm van zelf­ingenomenheid. Dát filtert Jezus er allemaal uit. Wát een Hogepriester, wat een Pleitbezorger!

Ja, we mogen rechtstreeks tot de Vader bidden… maar in Jezus’ Naam bidden behelst ook dat de kans van slagen van ons gebed op 100% komt te liggen! Want Zijn Zoon heeft Hij nog nooit genegeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten