zaterdag 26 december 2020

Bedenk dat Jezus aan ons gelijk werd

Bedenk dat Jezus aan ons gelijk werd Daarom moest Jezus in alles helemaal gelijk worden aan de mensen. Alleen zó kon Hij een trouw Hogepriester worden voor God, een Hogepriester die de mensen helemaal begrijpt. En zo kon Hij de mensen hun ongehoorzaamheid aan God vergeven. Want Jezus heeft Zelf óók geleden toen de duivel probeerde Hem ongehoorzaam aan God te maken. Daardoor kan Hij de mensen te hulp komen als hun dat ook gebeurt. Hebreeën 2 : 17-18 

Jezus werd aan ons gelijk… Linksom of rechtsom willen we Hem toch graag iets bijzonderder maken dan wij zijn. Nou, Hij werd wel mens, maar goddelijker, heiliger, meer… Ja toch? Nee, slechts in één ding verschilde Hij van ons: Hij was zondeloosheid. Maar verder was Hij ons in werkelijk álles gelijk. 

Wat ik zo leuk vind aan ‘eenvoudiger’ vertalingen is dat ze soms oude uitdrukkingen niet handiger kunnen vertalen. Neem nou ‘in alles’ gelijk worden. Het is compact… je hebt er eigenlijk veel meer woorden voor nodig. Het zou vertaald kunnen worden met 'tot in detail'. In alles… beter kun je eigenlijk niet zeggen hoe ‘gelijk’ Jezus aan ons werd! 

Een hogepriester was ook voluit mens net als andere mensen. Daarom kon hij die taak ook voor de mensen bij God uitvoeren. Want als er een of ander superwezen was verschenen, een supermens, dan had God niet naar hem geluisterd. Daar stond iemand die God als mens herkende. 

Ja, de hogepriester had bijzonderder kleding aan dan de mensen. Maar dat waren de kleren die God had ontworpen en die pasten bij Zijn heiligheid. De mensen moesten wel onderscheiden dat zij niet zomaar tot God konden gaan in de tempel. Daar was een bijzondere gestalte voor nodig, een bepaalde waardigheid om die mens heen. 

Maar juist dát kwam Jezus veranderen. Er was geen trapje meer nodig om bij God te komen. Jezus was ontdaan van al Zijn heerlijkheid en waardigheid. Naakt hing Hij aan het kruis. En zelfs toen Hij aan het kruis hing werd Hij nog verzocht om ervan af te komen. Zijn hele leven bestond uit verzoekingen. Maar in die verzoekingen hield Hij als enige stand! 

Toen Hij werd geboren, nam Hij de onnozelheid van een baby aan. De onmacht waardoor Zijn moeder hem moest voeden (anders was Hij gestorven van honger!), moest aankleden en leren lopen. Hij woonde met Zijn goddelijke almacht in een lichaam van totale onmacht. Die twee waren verenigd, maar Zijn goddelijkheid hielp Hem niet zodat het lijden Hem niet zoveel pijn deed. Nee, integendeel! Juist omdat Hij ook 100% God was, leed Hij des te erger! 

Dieper dan Hij heeft nooit iemand geleden. En juist daardoor kan Hij de mensen des te beter in alles te hulp komen, als hen iets overkomt. Want wat jij meemaakt heeft Jezus nog veel erger beleefd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten