donderdag 23 februari 2017

Jezus' eigenlijke missie

"Maar Hij zeide tot hen: Ik moet ook anderen steden het Evangelie van het Koninkrijk Gods verkondigen; want daartoe ben Ik uitgezonden."
Lukas 4 : 43

Lees deze tekst nog eens, maar dan vanuit de motivatie van Jezus: waarom Hij evangeliseert!


Nu was ik misschien wat té positief over Jezus reactie op de mensen die Hem bij zich wilden houden. Hij blijft inderdaad, maar… Hij vertrekt wel. Ik was vooral gericht op het feit dat Hij zich liet terughalen uit de wildernis. Hij stopt met verder lopen en gaat met de mensen in gesprek.

Niettemin blijft Hij bij Zijn besluit om Kapernaüm (voor enige tijd) te verlaten. Hij blijft niet op de plek, waar Hij wonderen verrichtte die de mensen in extase hebben gebracht. Wonderen zijn geen doel op zichzelf. Hij laat in dit korte gesprek duidelijk zien dat Zijn missie niet 'het doen van wonderen' is, maar 'evangeliseren in opdracht van Zijn Vader'! Daar zoomen we vandaag op in.

Maar Hij zeide…

'Maar' is altijd een tegenstelling. Ook hier. De mensen willen Jezus bij zich houden, maar Jezus geeft Zijn argumenten weer, waarom Hij toch weggaat. Andere schapen van Zijn kudde opzoeken en het evangelie verkondigen. Hij praat over 'steden', maar het gaat Hem natuurlijk om de mensen. Dat Jezus tekst en uitleg wil geven is genade. Soms vertelt de HEERE ons waarom Hij die of die weg met ons gaat. Maar Hij is niets verplicht; daarom blijft het soms ook duister waarom we die of die weg moeten gaan. Waarom ons leven zo gaat. We kunnen – hoe moeilijk te begrijpen vaak – er toch blind vanuit gaan dat het is vanwege het welzijn van ons of van de mensen die ons pad zullen kruisen.
Als dienaren van het Woord gaan (een beroep naar een andere gemeente aannemen) doet ons dat als het goed is pijn. Toch, als we mogen zien dat hij naar die gemeente moet omdat de HEERE hem stuurt, weten we dat er voor hem daar dus werk aan de winkel is. Maar wie doet dan het werk bij 'ons'? Die vraag wordt nog weleens gesteld door achterblijvende gemeenteleden. Ik kan me voorstellen dat de mensen in Kapernaüm – toch nog niet helemaal op de hoogte van Wie Jezus écht was en wat Zijn missie eigenlijk inhield – dat ook dachten. "We hebben U juist zo nodig, anders krijgen de farizeeën en saduceeën het weer voor het zeggen; en dat is niet goed voor het geestelijk klimaat in onze gemeente!" Als een dominee gaat is hij weg; dan moet de kerkenraad het beleid voortzetten. Als Jezus weggaat om anderen te evangeliseren, dan mag je weten dat Hij toch blijft. Hij is immers God?!

Ik moet ook…

Dat woordje 'ook' is ook al zo'n bijzonder woordje. Wij kunnen dat niet zo goed handelen. De Kapernaümmers wilden Jezus vasthouden. Maar in dat woordje 'ook' kun je ook 'toch ook' beluisteren; een licht verwijt: "Ik moet toch óók anderen het Evangelie brengen?!" Je mag het toch niet voor jezelf houden? De predikant waar je vier of meer jaar zoveel aan hebt gehad gun je toch ook aan andere gemeenten? Of wil je die voor jezelf houden? Is dat niet egoïstisch?
Jezus is niet gekomen om Zich te verbinden aan één bepaalde gemeente (hoewel Zijn 'pastorie' er wel stond). Nee, Hij moet zélfs afgedwaalde schapen zoeken van ándere schaapskudden (de heidenen). "Ik heb nog andere schapen, die van dezen stal (Israël) niet zijn…" vertelde Jezus in Johannes 10. Maar… dat heeft een doel, een hoger doel: "en het zal worden één kudde, en één Herder." Allemaal onder 1 Herder; is dat niet geweldig? Daarom 'moet' het!


Daartoe ben Ik…

Je kunt natuurlijk de preken van een bepaalde dominee geweldig vinden, maar preken is geen doel op zichzelf. We behagen de mensen niet met rethorica… al is het natuurlijk wel erg fijn als je een predikant hebt die boeiend kan spreken. Elke zondag (misschien wel 2 diensten) met een filter in je oor moeten luisteren is bepaald een verzoeking. Sommige 'zwakke' predikanten krijgen die goodwill toch voor elkaar en dat is toch mooi!
Maar waarom kwam Jezus? Hij preekte, maar het was niet eens de preek, waar mensen door geraakt werden. Het was vooral Zijn manier van exegese/theologie én… de wonderen. Jezus bij je hebben is voor velen hetzelfde als 'gevrijwaard zijn van ellende en de dood'. En dat is een slecht argument. Jezus haalt er een vette streep door: Ik ben niet door Mijn Vader naar de aarde gestuurd om allerlei kunstjes te verrichten, maar om het Evangelie te brengen. Ik kan jullie als geen ander vertellen Wie Mijn Vader is. Daarom zou je aan Mijn lippen moeten hangen.
Als een predikant het beeld van God de Vader op een goede manier voor je kan schilderen, is hij goed bezig. Toch zie je dat veel reformatorische, zich christen noemdende, kerkmensen aan de lippen hangen van predikers die een karikatuur van God schilderen. Gods liefde moet verzwegen, Zijn barmhartigheden als een granieten rotsblok en Zijn verkiezende genade als een zwaard van Damocles uitgebeeld worden. Daar smullen de mensen van, lijkt het wel! Maar om die reden ben je geen dominee geworden. Zelfs ben je niet geroepen om mensen voortdurend op te roepen zich niet zomaar in te beelden dat ze een kind van God zijn. De roeping van een dominee is niet die van een rechter, zifter of ontmoediger, maar van evangelist, dienaar en aanmoediger om mensen aan de voeten van Jezus te brengen. Dan valt de predikant er inderdaad geheel tussenuit en staat de mensen tegenover zijn of haar Schepper, oog in oog! Anders niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten