woensdag 11 november 2020

Met het Woord en de Zoon heb je álles!

 


 

Door zijn Zoon heeft Hij de wereld gemaakt. En Hij heeft Hem ook alles gegeven wat bestaat.
De Zoon is de ‘afbeelding’ van God Zelf. In Hem zien we wie God is. In Hem zien we de macht en majesteit van God en het karakter van God. De Zoon zorgt ervoor dat alle dingen bestaan. Want alle dingen bestaan door zijn woord dat één en al kracht is.
Hebreeën 1: 2-3)

Er wordt wel altijd beweerd dat God door Zijn Zoon de wereld heeft geschapen, maar waar staat dat in Genesis 1? Is het niet begrijpelijk dat Joden dat feit niet kunnen meemaken, dat God een Zoon zou hebben en dat juist bij de schepping het bewijs wordt geleverd? Voor Paulus is het helder; en voor ons?

Het bijzondere is dat Paulus er zomaar vanuit gaat dat de Hebreeën ook geloven dat God door de Zoon de wereld heeft geschapen. Hij stelt het alsof het een geaccepteerd feit is. Wat hij daarna doet is de Zoon verder uitschilderen in hóe Christus te werkt gaat en wát Hij precies doet.

Eerst nog even dat scheppen door de Zoon. Ooit volgde ik een eenvoudige cursus Hebreeuws. We begonnen bij Genesis 1: Bereshit bara Elohim et hashamayim ve’et ha’aretz. ‘Be-reshit’ (בְּרֵאשִׁית) bestaat uit 2 delen 'be' (בְּ) en 'reshit' (רֵאשִׁית); 'reshit' = begin, hoofd, eerste of eersteling. En het 'be' = voorzetsel: in (het) of met (de)… Op die cursus werd gesteld dat je het ook kon lezen als “Met de Eersteling schiep God de hemel en de aarde…” En samen met de Geest van God Die zweefde of broedde op de wateren zien we daar de Drieënige God tóch aan het werk.

God sprak… het Woord… en het was er. En dat element 'spreken' komt hier terug: God “heeft in deze laatste dagen tot ons gesproken door den Zoon”. Woord en Zoon worden vaker door elkaar gebruikt. God heeft niet alleen geschapen door Zijn Woord (Zoon) maar Hij “draagt” (= onderhoudt) “alle dingen door het woord Zijner kracht”; dat moeten we dan lezen als “door Zijn almachtige wil of bevel”. Overigens lijkt het in de Basisbijbel duidelijker dat niet God de Vader, maar God de Zoon ervoor zorgt dat alle dingen bestaan. Want alle dingen bestaan door Zijn woord dat één en al kracht is.”

Volgens vers 2 heeft de Zoon niet alleen alles geschapen met Zijn Vader, maar hij heeft ook alles gekregen van Zijn Vader! Dus Hij is ook de Bezitter van heel de aarde. Christus heeft niet alleen te maken met de bekering en wedergeboorte maar ook met de hele schepping, alles wat je om je heen ziet.

Tot slot: “In Hem (de Zoon) zien we Wie God is. In Hem zien we de macht en majesteit van God en het karakter van God.” Niemand had ooit God gezien, maar ook hier stelt Paulus, in navolging van Johannes, dat we God kunnen zien, als we maar naar Jezus kijken. Deze brief zet al meteen in de eerste verzen hóóg in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten