vrijdag 22 maart 2019

Wat is de HEERE aangenaam?

Lijdenstijd 2019 - Bezinning VI

Gij hebt geen lust gehad aan slachtoffer en spijsoffer…
Psalm 40 : 7a

De geschiedenis waarin Abel en Kaïn gingen offeren… wat valt je daarin het meest op? Je zou je kunnen afvragen: hoe wisten die jonge mannen hoe ze moesten offeren? Of: hoe wisten ze dat offeren aan God iets was dat Hem met blijdschap vervulde? En natuurlijk die in onze ogen zo belangrijke vraag: hoe konden ze nu weten dat God het offer al dan niet aannam? Op al die vragen zijn heel veel theologische en kinderbijbelachtige antwoorden bedacht om het voor ons aanschouwelijk en begrijpelijk te maken. Maar is dát het wat God hiermee wilde uitwerken in ons?
Niet hóe Abel wist dat God hem aanzag, maar dát Abel kon weten dat God zijn offer aanzag is het wonder! Wij willen die rook van Abel naar de hemel kijken en die rook van Kaïn naar beneden. Maar nee, God zag Abel aan! En dat was na Genesis 3 een gigantisch wonder. Hij liet iets van Zich merken!
Wij gaan er graag met het teken vandoor, het sacrament. Laten we zeggen: het verhaaltje van de gelijkenis. Maar we gaan zo snel voorbij aan de betekenis ervan! God zag Abel en zijn offer aan… in die volgorde. Het ging hem niet om het offer, niet om het uiterlijke, maar om het hart erachter. En dat hart zat niet in het offerdier of het altaar, maar in de body van Abel! Nota bene had God die body Zelf geschapen. Niet uit het stof van de aarde, maar uit Adam en Eva.
Zoals Hij de vrouw, Eva, had geboetseerd uit wie Adam was, zo had Hij Abel geboetseerd uit wie Adam én Eva waren: zondaars. Zij noemde hem ‘zuchtje’ of ‘ademtocht’, maar God zag hem aan, als was Hij belangrijk voor Hem. Er was iets in dat boetseerwerk ontstaan dat Hem aangenaam stemde. Iets waar Hij, met eerbied, intens vrolijk van werd.
Dat offer liet daar iets van zien. Ook dát wees heen naar Gods Zoon. Ja, het was een dankoffer en geen zondoffer, maar toch… God zag Abel aan. Dat had Hij ook met Adam en Eva gedaan, maar die doken weg. Abel niet. Is dat geen wonder? Daar moet Gods Zoon iets mee te maken hebben, denk je niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten