vrijdag 5 april 2019

God blij maken? Kan dat?

Lijdenstijd 2019 - Bezinning XII


Ik heb lust, o Mijn God, om Uw welbehagen te doen
Psalm 40 : 9a


Hoe wist Adam, toen hij net geschapen was, wat hij in de Hof van Eden moest doen? Er was geen referentiekader, toch? Hij zag de dieren om zich heen, die al één of meer dagen in de Hof rondliepen. Maar hijzelf was nog fonkelnieuw. Hij zag dat hij anders was dan de bomen; niet alleen een uiterlijk. Er zat geluid in zijn keel, maar als hij geluid maakte tegen een boom, kwam er niets terug. Hij zag paarden, leeuwen, kevertjes… maar konden die hem verstaan? Begrijpen? Spraken ze terug, zoals de slang ook kon spreken? Communiceerde hij met trillende uithalen over de heerlijkheid van Gods schepping met een lijster? Kende die ook vreugde in God? Ik denk het wel, want dát was nu precies
Wanneer we in onze tekst lezen dat de psalmist ‘lust heeft om Gods welbehagen te doen’ dan is dat iets buitengewoons. Hij had er zin ’an. Maar hij was een mens van na de zondeval. Lust om Gods wil te doen was soms net zo iets als trek in een ijsje. Er kwam een intense drive uit zijn innerlijk naar boven die hij niet zelf creëerde. Die lust kon ook zomaar weer weg zijn; die moest ‘gaande gehouden worden’; hij kon het zelf niet vasthouden, helaas!
Vijf tellen later – herken je dat? – had hij alweer lust om andere dingen te doen of lukt het hem niet meer om zo intens te verlangen naar het doen van dát waar de HEERE blij van wordt. Wij worden vaak afgeleid door de dingen die we zien, horen of ruiken. Onze zinnen worden geprikkeld door allerlei goede en kwade dingen; ze wekken onze lust op. Het helpt natuurlijk om je zintuigen te richten op de dingen van de HEERE, maar hoe lang houd je dat vol?
Wat die dichter niet kon – hoe intens hij het ook probeerde – kon er Eén met recht zeggen. Daarom licht hier het silhouet van de Messias op. Hij was als geen ander in staat het welbehagen van Zijn Vader te doen. Hij was immers eeuwig één met Hem geweest en daar zou tot aan Golgotha geen verandering in komen. Ik wens te zijn als Jezus… Tot Golgotha… Denk het je in wat dát voor Hem geweest moet zijn! En dát om Gods welbehagen voor ons te volbrengen!

1 opmerking: