maandag 8 februari 2021

Was de tabernakeldienst onvolmaakt?


Het was voor deze tijd een afbeelding van het hemelse heiligdom. Er werden offers gebracht om van God vergeving te krijgen. Maar die offers konden het innerlijk van de mensen die deze offers brachten, niet volmaakt maken. Want het ging daarbij alleen over godsdienstige regels: wat de mensen mochten eten en drinken, en wanneer ze zich moesten wassen om rein te worden. Het waren alleen uiterlijke regels, voor het lichaam. Daaraan moesten de mensen zich houden, totdat er iets beters zou komen.
Hebreeën 9 : 9-10

Doet Paulus nou alsof heel die tabernakeldienst één poppenkast, een groot toneelspel was? Een soort levensstijl die mensen vasthielden, omdat anders hun hele godsdienst in elkaar stortte? Want het houden aan al die regeltjes heeft het innerlijk van mensen nooit kunnen veranderen, toch?

Ja, als je het zo bekijkt lijkt dat er te staan. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Als je goed leest in de Kanttekeningen betekent het dit: “Die offers zelf konden de offeraar nooit volmaakt (zondeloos) maken; het dode dier of het bloed bezat geen kracht om zonden te vergeven. Het wees, als ze op een goede manier werden gebruikt (geïnterpreteerd en beleefd), de ­gelovigen op Christus. Want alleen door Zijn offer kon ons geweten worden gereinigd.” Daarover gaat Paulus straks in vers 14 nog meer zeggen.

Helaas is het zo dat God Zijn wetten wel gaf om Zijn volk bij de les te houden, maar dat Zijn volk er juist een verkeerde kant mee uitging. Zij zagen een verdienmodel in de wet. En in dát licht zegt Paulus ook dat deze regels er wel waren, maar "totdat er iets beters zou komen”, het nieuwe normaal!

Nu zou je kunnen zeggen: maar ik lees helemaal nergens in de boeken van Mozes dat die offers er waren totdat er iets beters zou komen. Paulus kan dat wel zo zeggen, maar waar baseert hij dat op? Mozes heeft toch in Deuteronomium 6 duidelijk gesteld dat ze de geboden ‘vlijtig’ moesten houden? “De Heere beval ons om ons aan al deze wetten en leefregels te houden. We moeten diep ontzag voor Hem hebben. Dan zal het voor altijd goed met ons gaan. En Hij zal ervoor zorgen dat we in leven blijven, zoals we vandaag ook in leven zijn. Als we ons heel precies aan al die wetten houden, leven we zoals Hij het wil. Dan zullen we dicht bij onze Heere God zijn. Dat heeft Hij ons beloofd.”

Ja, als je Mozes als een afgod hebt verhoogd, zul je met het evangelie van Jeremia – zoals we dat reeds hebben overdacht – niet makkelijk uit de voeten kunnen. Wat dat betreft is er in de kerk weinig nieuws onder de zon. Mozes is dé profeet die helder en duidelijk stelde wat de afspraken waren, dus…

Over die uitwendige ceremonies zeggen de Kanttekeningen nog wat interessants, dat ik in de volgende overdenking verder wil uitwerken. Al Gods instellingen hadden dus nut totdat Christus kwam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten