vrijdag 21 juni 2019

Het lied van het Lam - 2

Alvorens we wat dieper ingaan op de woorden van dit lied, kijken we aan de hand van de Kanttekeningen naar waar deze woorden vandaan komen. Staan ze al ergens in de Bijbel?
We kunnen zien dat de Kanttekenaren alvast wat werk voor ons hebben gedaan. “De woorden van deze lofzang komen uit verschillende plaatsen in het Oude Testament”. Naast een aantal psalmen wordt ook de profetie van Jeremia genoemd. En dat is best bijzonder! Die profeet kennen we van het ‘jeremiëren’, het klagen. En juist in dít lied, op de grens tussen tijd en eeuwigheid, wordt van deze profetie gebruik gemaakt.

Kernwoorden en vindplaatsen

Als we de kernwoorden uit het Lied van het Lam op een rijtje zetten, kunnen we ze misschien herkennen in het Oude Testament. We zien specificaties van een aantal zelfstandige naamwoorden:
• Uw werken: groot en wonderlijk (Ps. 86:8+10/Ps. 111:2)
• God: almachtig (Ps. 139:14)
• Uw wegen: rechtvaardig en waarachtig (Ps. 25:10/Ps. 145:17)
• Koning: van de heiligen (Deut. 33:2)
• U: vrezen (Ps. 72:5/Jer. 10:7)
• Uw Naam: verheerlijken (Joh. 12:28/Rom. 15:9)
• Gij: heilig (Lev. 21:8/Ps. 99:3/1 Petr. 1:16)
• alle volken: God aanbidden (Psalm 117:1)
• Uw oordelen: openbaar (Ps. 36:7/Ps. 97/Rom. 11:33)

Je ziet dat allerlei combinaties van woorden oplichten in de rest van de Bijbel, bij het zingen van dit lied. In die zin zit het goed in elkaar en ik vermoed dat we dit lied, dit gezang van het Lam, in de kerkdienst wel zouden mogen zingen, ware het niet dat bepaalde kerkgenootschappen allergisch zijn voor liederen.
Het zal even wennen zijn, maar dat Lied van het Lam is toch ook echt een nieuw lied, gecomponeerd en gedicht vanuit allerlei teksten die groot en ontzagwekkend toonzetten Wie en hoe de HEERE is en te werk gaat.

Zangoefening

Maar hoe stel je je dat voor, straks? Kom je aan bij dat strand bij de glazen zee en ken je opeens de tekst van dat lied? Moet je het wel woordelijk kennen of komen er allerlei woorden op uit je hart? Of moet de tekst van dat lied toch al eerder worden geoefend, hier op aarde?
Daar zijn de eeuwen door wel ideeën over geweest. Dat lied leer je hier op aarde al zingen en zul je straks volkomen zingen, zegt men dan. Maar nogmaals: hoe stel je je dat dan voor? Betreft het een mystiek, geheimzinnige tekst die alleen diep-ingewijden leren ontcijferen? Bij zulke bewoordingen krijg je al gauw het ‘Vrijmetselarij-gevoel’.
Bestaat de tekst al en kun je die ergens opvragen of downloaden? Krijgen bepaalde mensen die tekst door of gaat dat van geslacht op geslacht? Krijg je de tekst in je, wanneer je tot geloof komt?
Nou, in zekere zin is dat laatste dicht bij de waarheid. Wanneer je met een gelovig hart Gods Woord leest, bouwt dat lied zich langzamerhand op. De Psalmen vertolken inderdaad wel iets van dat lied. Maar net zo goed schriftgedeelten uit de boeken van Mozes, de profeten of de brieven van Paulus.
Er zitten geen verborgen boodschappen in de bijbel­teksten, maar met de hele Bijbel in je bezit kan de Geest wel aan het werk en leer je meer over God. Wie Hij is, hóe Hij is en wat Hij van je vraagt.

Aanbidding, eer en dankb’re lofgezangen

Het is mooi als je de Psalmen kent; de woorden je eigen maakt en je hart erdoor laat bespelen, zoals de snaren van een harp worden bespeeld. Maar er is meer. Alles wat adem heeft, alles wat adem geeft aan de lofzang aan God, kan worden ingezet om het Lied van het Lam aan te leren.
Dat betekent dus dat het uitmaakt wát je verzamelt in je hoofd en je hart. Je geestelijke ‘bibliotheek’ is vervuld met vuilnis en wegwerpartikelen, óf met dingen van eeuwigheidswaarde. Welke woorden drukken nu het diepst, meest puur, meest intens, uit Wie de HEERE voor je is?
Wie Jezus heeft ‘gezien’ heeft de Vader ‘gezien’. Wil je God zien? Wil je Hem aanbidden en alle lof toebrengen die Hem toekomt? Dan moet je op Jezus letten. Misschien wordt dit lied daarom wel ‘het Lief van het Lam’ genoemd. Hij spelt je als het ware de woorden al voor. Maak maar gretig gebruik van je vocabulair. En laat die aanzuiveren en aanvullen met geestelijke aanbidding, eer en dankbare lofgezangen! Dan heeft de Geest wat om uit te putten, als Hij je vult!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten